Politerno > Тернопільщина > Новий очільник Тернопільщини: перший промах та «удільні князі» біля Ігоря Сопеля

Новий очільник Тернопільщини: перший промах та «удільні князі» біля Ігоря Сопеля

  • 3 Листопада, 2019
  • 12335 Переглядів
  • 0

Отже, емоції  від відвідин президентом Тернополя показані чи не по всіх телеканалах. Коридором з голосом «ганьба» услід за Зеленським йшов новопризначений голова Тернопільської ОДА Ігор Сопель.  Це перший приїзд президента в Тернопіль. Це перший день на роботі Ігоря Сопеля.

Через акцію «Ні капітуляції!» тих кілька годин у Тернополі для першої особи держави видалися важкими. Спокійніше виглядала поїздка в Золоте-4.



Володимир Зеленський не відбув повністю заплановану програму візиту. Знехтував він поїздкою на будівництво «Водної арени», знехтував покладанням квітів біля 4-ї школи, де у 1918-1919 перебував Уряд ЗУНР. Взагалі президент не згадував про 101 річницю ЗУНР на нараді в тернопільському «білому домі».

Після вильоту борту – № 1 з Тернополя програму візиту завершить Ігор Сопель. Але вже без телекамер та прикутої уваги тернополян до цих заходів.

Згадаймо, Тернопільська область понад чотири місяці не мала голови ОДА. Виконував обов’язки Іван Крисак. І по замовчуванні розумілося, що Володимир Зеленський має призначити когось «свого».

Довго призначав. Ба, навіть після того, як Кабмін погодив кандидатуру Ігоря Сопеля на очільника Тернопільщини, пройшло три тижні до Указу.

Чому відбувалося затягнення з призначенням?

Серед політичних кіл є версія, що Володимир Зеленський не бачив на такій високій посаді хоростківчанина. Співбесіду на Банковій він, м’яко кажучи, заледве пройшов. Кажуть, що при співбесіді «було весело у вас». Андрій Богдан про це знає.  І по суті розумілося, що Ігор Сопель є серед тих, хто «куми», «свати» і «друзі». Адже сотні фотографій можна віднайти в мережі, де  він з дружиною чи без у компанії акторів «95-кварталу».

Безперечно, саме фактору дружби з «кварталом» завдячує теперішній голова ТОДА своїм призначенням. А дружина Ігора Сопеля дружить з Оленою Кравець.

Окрім того, ще одна з близьких її подруг є Надія Хоптян – дружина Валентина Хоптяна. 

Ігор Сопель  заходить на високу посаду по суті один. І взагалі він «зелений» у державотворчій роботі. Поки-що офіційно поруч нема нікого, хто б допомагав розібратися в проблемах області.  Хіба-що народні депутати від «Слуги Народу».

Відтак, поки чотири місяці розглядалося призначення, слід було набрати хоча б невелику команду впливових осіб в Тернопільській обласній раді.

Такі люди знайшлися. Це два аграрії – Петро Гадз та Володимир Іванишин. Є ще третя особа, яка добре серфінгує на всіх політичних хвилях – Іван Бабійчук.

Петро Гадз – теперішній депутат Тернопільської обласної ради від «Європейської солідарності» (стара назва БПП «Солідарність»). Його регалії: Голова спостережної ради Товариства «Бучачагрохлібпром» (Тернопільська область), голова ради обласного об’єднання «Тернопільська обласна рада сільськогосподарських підприємств», заступник голови Аграрного союзу України, Герой України. На президентських виборах-2010 був довіреною особою Віктора Януковича на виборчому окрузі №168, хоча на той час очолював обласну організацію Аграрної партії України. У попередній парламентській каденції був помічником нардепа Миколи Люшняка.

Володимир Іванишин – теж депутат Тернопільської облради. Регалії:  Доктор економічних наук, професор, ректор Подільського державного аграрно-технічного університету (м. Кам’янець-Подільський). Має декілька орденів, отриманих від Кабміну (роки Кучми та Ющенка), Верховної Ради (роки Порошенка), від УПЦ КП та інші, словом, багато орденів. А також був дотичним до Уряду Азарова, як радник віце-прем’єра з квітня по жовтень 2010-го року.

Іван Бабійчук – екс-регіонал, грав не останню скрипку в ТОДА при Хоптяну. Тримав його при собі недалеко і Степан Барна. Зараз Іван Бабійчук – керуючий справами виконавчого апарату Тернопільської обласної ради. Під час розгляду «шкурних» рішень  облрадою може ходити по сесійному залі.

Петро Гадз вже явно повів носом по вітру. Це сталося на сесії облради 17-го вересня. Аграрій заявив про вихід з фракції ЄС та складання депутатських повноважень, звинувативши при цьому Степана Барну у фальшуванні ініціатив щодо впровадження нового адміністративного поділу Тернопільської області.

Петро Гадз при поділі області хоче, щоб Бучач став центром об’єднаних кількох районів. Він там найвпливовіший. Переводячи на фразеологізм його вплив на місцевості, це – «удільний князь».  

Вбачаючи вигоду від швидкого і своєчасного перефарбування, ці троє уже йдуть на коротку ногу з Ігорем Сопелем. Окрім дружини, вони зацікавлювали «95-ий квартал» і вищі ешелони влади у призначенні Сопеля.

Зрештою, рідний Петру Гадзу Бучач належить до виборчого округу №166, де балотувався теперішній голова ТОДА до парламенту. Останній програв Миколі Люшняку, в якого Петро Гадз у помічниках.



Є ще одна особа поза політикою, яка зацікавлена в призначенні Сопеля. Це Андрій Ярема – співзасновник ТОВ «Техно-Буд-Центр». Це одна з найбільших компаній в дорожній галузі у західному регіоні України. Як-не-як у наступному році передбачається наповнення дорожнього фонду десятками мільярдів гривень. Тож «ТБЦ» потрібно мати політичний захист від конкурентів.

Андрій Ярема близький з народними депутатами-«слугами» Ігорем Василівим та Андрієм Богданцем. Подейкують, що до виборчої кампанії обох долучився співзасновник ТБЦ. Відтак, їхні спільні інтереси перетинаються.

Андрій Богданець, як народний депутат від Тернополя, потроху «обростає пір’ям». Безперечно, він бачить себе одним з найвпливовіших у файному місті. І до місцевих виборів-2020 впливатиме на вибір кандидатури, якій під силу перемогти на посаду мера обласного центру.  Ну а потім впливатиме на роботу обраного.

А як показав приїзд Зеленського, у Тернополі підтримка команди-Зе відносна. «Ганьба» ще відгукнеться. По-перше, і сам президент не скоро забуде цей холодний душ. По-друге, «ганьба» може прозвучати і персонально Ігору Сопелю, якщо той не здатен буде реалізувати покладені на нього обов’язки. Власне й сам перший виступ нового голови ТОДА при призначенні не вразив великий зал.

І по-третє. До цього пункту можна віднести формування оточення не з професіоналів у роботі, а з людей, які кладуть око на бюджет області чи пов’язані з резонансними справами, наприклад, як начальник Управління капітального будівництва ТОДА Віктор Кузяк.



Як відомо, довершував програму візиту до Тернополя Ігор Сопель без Володимира Зеленського.  Під час відвідин «Водної арени» На своїй сторінці у Фейсбуці він написав:

«Виконуючи доручення президента України Володимира Олександровича Зеленського, перший свій візит у якості голови Тернопільської ОДА здійснив на спортивний об`єкт «Водна арена Тернопіль». Проект вважається одним із найважливіших, що реалізовується в області. Відвідавши будівельний майданчик, поспілкувався із відповідальними за будівництво, ознайомився із планом проведення робіт та зробив ряд зауважень».

На фотографіях зі звіту про виконання «доручення президента» є Ігор Гайдук. Станом на сьогоднішній день він – виконуючий обов’язки голови Гусятинської РДА. Мабуть, в перспективі – перший заступник голови Тернопільської ОДА. Недаремно ж опинився на об’єкті, який відносно далеко від Гусятинського району, і поруч новопризначеного? А ще, вони обоє з міста Хоростків.

Зрештою, Ігор Сопель ще нічого не встиг зробити на посаді, ні доброго, ні поганого. Але вже будучи очільником Тернопільщини, він не зумів вберегти президента від галасу «ганьба». По правді, це вже він приймав першу особу держави. Зеленський може цього не забути і не пробачити.

І те, що президент перервав свій візит до Тернополя, це – перший промах Ігоря Сопеля. Другий промах: якщо його переконають кулуарники залишити на посаді начальника УКБ Віктора Кузяка.

Назарій Наджога

Читайте також: Учасники руху “Ні капітуляції” зустріли Зеленського в ТОДА вигуками “Ганьба” (Відео)

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE