Politerno > Україна і світ > Південна Корея: імпічмент під акомпанемент ядерних ракет

Південна Корея: імпічмент під акомпанемент ядерних ракет

  • 17 Березня, 2017
  • 1501 Переглядів
  • 0

На Корейському півострові нове загострення. Агентство Yonhap повідомляє, що Північна Корея запустила чотири ракети, три з яких впали в економічній зоні Японії.

Ситуацію досліджувало видання Politeca.

За даними CNN, одна з ракет пролетіла близько 1 тис. км. У середині лютого південнокорейські військові зафіксували пуск балістичної ракети, що пролетіла 500 км і впала в Японському морі.

Ракетні запуски офіційний Пхеньян пов’язує з масштабними військовими маневрами армій Південної Кореї і США. У відповідь Північ пригрозила серйозними заходами. Треба думати, що ними і стали ракетні пуски. Не останню роль відігравало загострення внутрішньополітичної ситуації в Південній Кореї у зв’язку з імпічментом президента Пак Кин Хе.

Ядерно-ракетні гри Пхеньяна давно викликають цілком обґрунтовану тривогу у сусідів. Перш за все у Південній Кореї і Японії. Як заходи щодо посилення своєї безпеки там вирішили встановити систему протиракетної оборони THAAD (Terminal High Altitude Area Defense).

Хоча про це в Південній Кореї було оголошено ще в 2016 році, перші два комплекси прибули на військову базу Осан за 100 км від Сеула саме 6 березня, усього через кілька днів після північнокорейських ракетних випробувань.

На перший погляд така реакція Пекіна і Москви виглядає дещо дивною з урахуванням параметрів комплексу. Уся річ у радарі, яким оснащено THAAD. Його дальність близько 2 тис. км і він здатний переглядати значну частину північно-східного Китаю і відповідні регіони Росії. До того ж переважну частину ракетного озброєння Китаю становлять ракети середньої дальності, на боротьбу з якими і розрахований комплекс THAAD. Є тут і суто політичний аспект, що далеко виходить за межі проблем Корейського півострова.

Комплекс THAAD

Обмежені можливості комплексу, як протиракетного за дальністю і висотою, однозначно зараховують його до оборонної зброї. Але проти його розгортання заперечують Росія і Китай. Останній особливо люто. Прес-секретар китайського МЗС Ген Шуан заявив, що Пекін рішуче виступає проти розгортання системи, бо вона може порушити стратегічну рівновагу в регіоні.

У російському МЗС заявили, що установка системи ще більше ускладнить обстановку на Корейському півострові і вийде за межі стримування Північної Кореї.

Для початку Пекін перейшов від умовлянь Сеула не розміщувати комплекси THAAD до економічного і фінансового впливу. Конкретно, до санкцій. Неоголошених, і в цьому їхня особливість.

Китайським туристичним агентствам порадили, а в Китаї ними не нехтують, не організовувати групові тури до Південної Кореї. Поодиноким туристам перешкод не будують, але китайці вважають за краще їздити колективами.

Як наслідок, у магазинах duty-free в середмісті Сеула незвично тихо і малолюдно. Жодних китайських туристів, на яких торік довелося майже 50% турпотоку до Південної Кореї.

Ще раніше було обмежено демонстрацію вельми популярних у Китаї південнокорейських мильних серіалів та естрадних програм, скасовуються гастролі артистів і ансамблів.

Китай явно обкатує нову систему впливу на незгодних із його політикою. Санкції формально не запроваджуються і навіть заперечуються, а насправді існують.

Зрозуміло, що китайські санкції дуже болючі для Південної Кореї. Товарообіг із Китаєм більше ніж із США і Японією разом узятих. Проте річ не в одній торгівлі.

Цікаво, що аналогічні санкції Китай запровадив і щодо Північної Кореї. Це додатковий аргумент на перемовинах із державним секретарем США Рексом Тіллерсоном, який здійснює турне Пекіном, Токіо і Сеулом. Йому буде сказано, що інших методів впливу на Пхеньян у Китаю вже немає.

Особливо задиратися з Вашингтоном Пекін не може. В американському кінцевому споживанні лише 12% становить імпорт, а частка Китаю — кілька відсотків. Тобто навіть припинення торгівлі між двома країнами США не відчують, китайські товари легко замінять інші країни. Для Китаю ситуація прямо протилежна.

Найбільший експорт йде якраз у США, і відмовитися від нього Пекін просто не у змозі. Не випадково міністр торгівлі на сесії Всекитайських зборів народних представників сказав, що, з огляду на величезний обсяг економічного співробітництва між двома країнами, вони знайдуть спосіб вирішити розбіжності.

Як бізнесмен, американський президент Дональд Трамп найкраще розуміє мову взаємних поступок. Щодо розміщення THAAD він не поступиться, але десь можливий і компроміс. На щось Пекін обов’язково погодиться.

Залишається одне питання, на яке поки що немає відповіді. Як у таких умовах поведеться Пхеньян? Схоже, що він на зниження напруженості не піде і продовжить балансувати на грані. Випробовуючи терпіння не лише Вашингтона, Токіо, Сеула, але, судячи з усього, і Пекіна.

 

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE