Politerno > Україна і світ > Оксана Забужко: Сьогодні не потрібно бомбити міста, досить розбомбити мізки

Оксана Забужко: Сьогодні не потрібно бомбити міста, досить розбомбити мізки

  • 18 Квітня, 2017
  • 1595 Переглядів
  • 0

Письменниця закликала відмовитися від сталінського мема “хто залишився на окупованій території, той ворог”

В Україні немає ніяких продуманих політик з приводу війни на Донбасі – наша країна лише відповідає на дії Росії, але сама перших кроків не робить.

Про це українська письменниця Оксана Забужко розповіла в інтерв’ю виданню Апостроф.

У нас взагалі немає ніяких продуманих політик з приводу цієї війни! Немає державних стратегій. Ми тільки “відстрілюємося”, а “веде” як і раніше Кремль – як “світовий гопник” у відсутності “світового поліцейського”.

Добре, звичайно, що США в Сирії трошки “помахали томагавками” і тим розвіяли багаторічний путінський міф про “велику і жахливу” ядерну державу РФ, нібито здатну, варто їй тільки захотіти, перетворити весь світ в радіоактивний попіл, – сказала вона.

За словами письменниці, Україні терміново необхідно працювати не тільки над військовим або правовим, але і над “людським” поверненням. Зокрема розробляти реабілітаційні програми для реінтеграції окупованих територій –соціальні, психологічні, гуманітарні.

Ніякі США нам рятувати наших громадян не прийдуть, це не їхня турбота. І думати про те, якими довгостроковими наслідками може загрожувати ця війна українському суспільству, – це теж наша турбота, нічия більше. А ми поки що можемо вигравати тільки на коротку дистанцію – битву, але не війну.

Армію створити ефективну – ось це так, наше, тут ми традиційно сильні і завжди у всіх арміях гарні були – як-ніяк, “козацького роду”, а що стосується стратегії, та ще і довгострокової, – зазначила Забужко.

Вона додала, що наразі не бачить професійних політиків, які б в таких категоріях мислили.

Вони живуть від виборів до виборів вже 25 років, це теж свого роду “окупація”, якщо хочете, – як життя в Матриці, де потрібні зовсім інші установки і цінності: пацани гроші рахують. А нам зараз дуже потрібна ефективно працююча держава!

Але щоб вивести правлячий клас з Матриці, громадянське суспільство повинно бути дуже сильним, добре організованим і – не втомлюся повторювати – внутрішньо мобілізованим, це постійна напруга, постійне зусилля, – підсумувала Забужко.

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE