Politerno > Україна і світ > Аваков з Ківою створюють нову силову структуру

Аваков з Ківою створюють нову силову структуру

  • 9 Травня, 2017
  • 2447 Переглядів
  • 0

Вулиці столиці та інших міст України найближчим часом заполонять “зелені чоловічки” з кийками і наручниками. Радник глави МВС Ілля Ківа створив свою дружину під егідою МВС.

Під патронатом Міністерства внутрішніх справ і Національної поліції в столиці стартує проект “Безпека життя”. Ветерани АТО спільно з патрульною поліцією будуть цілодобово стежити за громадським порядком і безпекою в місті, так як патрульна поліція з цим не справляється. Про це повідомили РИА Новости

1 травня в Бучі Київської області радник глави МВС Ілля Ківа презентував проект “Безпека життя”, основна мета якого – забезпечення патрулювання вулиць і працевлаштування ветеранів АТО.

Як розповів Ківа, учасники проекту пройшли місячні курси підготовки. Вони офіційно працевлаштовані і отримують зарплату в 10 тисяч гривень. Для озброєння дружинники будуть забезпечені наручниками і палицями, їм дається право затримувати порушників і передавати їх поліції.

Для пересування патрулі посадять в куплені волонтерами автомобілі. Як зазначив Ківа, зараз гроші виділяють благодійники, а в подальшому проект повинен буде фінансуватися з міських бюджетів.

У Бучі охороняти порядок будуть 50 осіб. У Києві – близько трьохсот. Естафету, як запевняють Ківи, повинні прийняти в Одесі, Харкові та інших містах.

Проекти “Громадські формування” і “Безпека життя” мають юридичний статус, як і охоронні агентства, які в тому числі мають ряд ліцензій для виконання подібної діяльності. Ось і прийшов час повернутися до забутої доброї ДНД – добровільної народної дружини.

Правда, на відміну від радянської моделі, коли дружинники виходили на обов’язкове чергування хто в чому міг, нинішні українські нести чергування будуть при параді – в зеленій формі, але без звичних пов’язок на рукаві та й взагалі без будь-яких відзнак.

Тому громадянам треба бути уважніше, щоб під виглядом таких собі дружинників їх “не затримували” пройдисвіти і шахраї, які хочуть витрусити побільше грошей.

На жаль, радник міністра не розповів, чи будуть його дружинники “дружина” в найнебезпечніших місцях Києва – парках, скверах, темних провулках, куди патрульна поліція жодного разу не заходила, або теж будуть обходити ці місця десятою дорогою, дефіліруя тільки по добре освітлених центральним вулицями. Так на якій же підставі нові патрульні будуть проводити затримання і чому громадяни повинні їм підкорятися?

Якраз в цьому велика проблема. “У Кримінально-процесуальному кодексі і в Кримінальному кодексі є поняття “громадянське затримання”. Наприклад, представники охоронних компаній можуть затримати злочинця і доставити його в органи внутрішніх справ, які і будуть вирішувати питання про затримання, про пред’явлення підозри і так далі.

Тому приймати окремі закони для окремих формувань немає сенсу, це буде порушувати Конституцію. Всі питання по добровільним дружинам врегульовані і діють, але вони не повинні бути озброєні, в тому числі і спецзасобами “, – зазначає адвокат Ростіслав Кравець.

Виявляти свою громадянську позицію, охороняти громадський порядок сьогодні може будь-хто, але без застосування спецзасобів, обшуку та вимоги документів.

“Якщо дружинники будуть затримувати когось із громадян проти його бажання – це буде порушенням і загрожує їм кримінальною відповідальністю.

У них немає на це повноважень, таких, якими наділена поліція. І в разі, якщо вони когось силоміць затримали, їх можна притягнути до кримінальної відповідальності за викрадення людини або незаконне обмеження свободи”, – підкреслює адвокат.

Як поведуть себе в екстремальних ситуаціях нові дружинники, покаже час.

Сама ідея охороняти громадський порядок відмінна, головне, щоб від неї був толк. Адже вже створювалися всілякі “Міські варти”, “сотні” і подібні організації, які з часом себе дискредитували, перейшовши від охорони громадського порядку до вирішення комерційних питань.

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE