Politerno > Україна і світ > Повернення “збитих льотчиків”: навіщо Порошенко союз з Тарутою і Тігіпко

Повернення “збитих льотчиків”: навіщо Порошенко союз з Тарутою і Тігіпко

  • 30 Травня, 2017
  • 1571 Переглядів
  • 0

Президент проводить “ротацію” пулу олігархів: тих, хто перестав бути корисним, відсувають від участі в потоках (а у випадку з Ігорем Коломойським – позбавляють основного активу), натомість Банкова вдається до послуг інших людей, наділених тим чи іншим ресурсом.

Хто повернеться до Порошенка

У найближчі півроку в Україну може повернутися Валерій Хорошковський. Екс-глава СБУ і колишній віце-прем’єр змушений був виїхати з країни в грудні 2012-го, побивши глечики з Миколою Азаровим та Віктором Януковичем, і останні чотири роки жив у Монако.

Варіанти майбутнього політичного пазлу розглядало видання “Вести

“Тоді його змусили поступитися “Інтером” олігархам Дмитру Фірташу і Сергію Льовочкіну, але у них не було всієї суми – домовилися про опціон, кошти мали б компенсувати до 1 січня 2018 року, – сказав “Вістям” інформований співрозмовник. – А з огляду на те, що всієї суми він не отримав, з цієї дати знову стає акціонером”.

На ринку медіа вже з’явилася інформація про можливі переговори з продажу акцій Хорошковського Арсену Авакову (глава МВС, як і “Народний фронт” в цілому, знаходиться в жорсткому конфлікті з опозиційним каналом).

Крім цього, на початку весни Хорошковському приписували намір купити Промінвестбанк. “Також, можливо, він брав участь при продажу Ощадбанку. Хорошковського часто використовують в різного роду переговорах з українцями, оскільки він залишається близьким до впливових осіб тут і в Москві”, – уточнив політолог Кость Бондаренко.

За даними “Вістей”, днями сам Хорошковський уточнив, що не має наміру приїжджати в Київ до вересня. “Він буде лише посередником”, – вважає політексперт Руслан Бортник.

Наступним в черзі “на ротацію” може бути Сергій Тігіпко. “Він також останні 2,5 років не вів політичну діяльність, зате знає, як працюють ланцюжок “влада – власність” та інші моделі. З ним Порошенко також може укласти ресурсний союз”, – не виключає політолог Олексій Якубін.

Останнім часом сам Тігіпко демонструє близькість до “бізнесового” крила президента. За даними “Вістей”, він був помічений в скупці активів виведених з ринку банків (а наші джерела не виключають і навмисного виведення з ринку здорових фінустанов в інтересах Тігіпко).

Днями Тігіпко докапіталізувати свій ТАСкомбанк на чверть мільярда гривень, а в кінці 2016- го викупив у російських девелоперів київський готель Radisson. “Втім, повноцінним олігархом він не стане: його просто не пустять в сферу медіа, а це – головна умова, – вважає політтехнолог Андрій Золотарьов. – У нього, як і у інших “збитих льотчиків”, проявляється абстинентний синдром відлучення від великої політики”.

Також є думка, що Банкова може бути зацікавлена ​​в максимальній участі в політиці Сергія Тарути. “Він займається розкруткою партії, яка орієнтована на виборця південного сходу. Опонентом президента вона не буде, навпаки, збере голоси “Оппоблока”, що йому вигідно”, – уточнив Золотарьов.

Серед інших олігархів, чиє повернення до активного політичного життя в Україні могло б бути цікаво владі, називають Миколу Рудьковського. Але спробувавши відродити Соцпартію близько двох років тому, він втратив інтерес до політики (і, за деякими даними, виїхав з країни).

“Інші люди впливу, на кшталт Віталія Гайдука, в нинішніх умовах поки неповерненці. У них є і фінресурси, і амбіції, але вони зачаїлися: рано чи пізно збереться “пул скривджених”, які в пику Петру Порошенко підтримають альтернативу, щоб не допустити в Україні самодержавства, – пояснив Андрій Золотарьов.

– Поки ж Порошенко повторює шлях Януковича, прагнучи монополізувати все в країні”. “В цілому президент поєднує риси раннього Путіна і Лукашенка: в країні залишається один господар, інших змусять визначитися.

Чекаємо, коли у нас з’являться свої “Гусинські” і “Березовські”, – резюмував Кость Бондаренко.

 

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE