Politerno > Україна і світ > Небоженко: зустріч Трампа з Порошенко була наповнена взаємною недовірою

Небоженко: зустріч Трампа з Порошенко була наповнена взаємною недовірою

  • 21 Червня, 2017
  • 1562 Переглядів
  • 0

У Вашингтоні 20 червня президент України Петро Порошенко провів зустріч з президентом США Дональдом Трампом.

Висвітлення візиту у ЗМІ та його результати для InfoResist прокоментував український політолог, директор соціологічної служби “Український барометр” Віктор Небоженко.

Зустріч президентів – це той тип події, навколо якої чуток і витоків набагато більше, ніж сама подія. Ми розуміли, що Трамп не довіряє Порошенко. Порошенко теж не та людина, яка комусь довірить свої офшорні рахунки. Там немає довіри. І той факт, що Трамп зараз у важкому становищі через “російське досьє”, змусив його зустрічатися з президентом Порошенко в дуже великій компанії.

Сама зустріч говорить про те, що США визнають Україну рівноправним партнером по відношенню до Росії. Якби Росія розглядалася Трампом і Вашингтоном як господиня і власниця українського геополітичного простору, то потрібно було б зустрітися з господинею, а не зі слугою. А те, що зустрілися з президентом України, як би до нього не ставився Вашингтон, це говорить про те, що США наполягатимуть на рівності інтересів Росії та України в нашому конфлікті. Це дуже добре“, – вважає експерт.

Крім того, Небоженко відмітив блискучу відповідь Порошенко на запитання журналістів про те, чи вірить він у зв’язок американського президента Дональда Трампа з Росією

Порошенко, треба віддати належне, блискуче помстився Трампу. Я не очікував такої дотепної відповіді від Порошенка. У відповідь на запитання журналістів: “як він оцінює можливі контакти Трампа з Росією?”, він не виявив невпевненість, не став показувати переконаність в чесності Трампа, а сказав, що може бути і здається, що Трамп все ж таки хороша людина, а не путінський партнер.

Це дуже образливо для Трампа. Але відповідь очікувана, Трамп зробив все, щоб ця зустріч мало що значила, зробив це при всіх, а Порошенко тим самим зробив заяву – “Трамп не схожий на людину, у якої особливі відносини з Росією“, – каже політолог.

Разом з тим Небоженко зазначив, що росіяни навмисно подають візит українського лідера в США в зневажливій формі.

Найголовніше – це факт пріоритету перед російським президентом. Друге – справа не в спробі Трампа якось принизити Порошенко, тим більше що у Порошенка немає величезних боргів Трампа, як це показала декларація американського президента, зате він жахливо розбагатів, більше ніж Трамп за 20 років.

Тому, крім якоїсь дрібної заздрості Трампа до вдалого Порошенко, тут є найголовніше: Трамп дуже боїться, що його зв’яжуть через Порошенко з Путіним. Може бути, холодний та публічний прийом пов’язаний був з тим, щоб не отримати додаткових уколів з боку комісії розслідувачів Міллера. І це добре видно“, – зазначив він.

За словами політолога, у відносинах між Трампом і Порошенко є велика перевага – вони обидва багаті люди, знають англійську, і цілком могли б поговорити один з одним тет-а-тет.

Але Трамп боїться цієї зустрічі, щоб не отримати закиди з боку розслідувального комітету у Вашингтоні. І тільки цим пояснюється висока підозрілість до Порошенка, а не тим, що він хотів його якось принизити. Я не вважаю, що він його принижував, він просто побоювався, що зустріч з Порошенком може бути використана в його боротьбі з Путіним“, – говорить Небоженко.

Як зазначає експерт, якби рівень зустрічі був вищим, то задавали б однакові питання президентам США і України. Порошенко і Трамп були б змушені відповідати на питання про угоду з Путіним, про війну на Донбасі.

Я маю на увазі легалізацію Мінських угод і легалізацію сепаратистів в Донецьку. А це питання дуже неприємне і Трампу, і Порошенко. Тому американська адміністрація зробила все, щоб не було особистого контакту, щоб все було гранично прозоро. І ця простота і прозорість зустрічі Порошенка з Трампом розглядається ворогами України як якесь приниження.

Недовіра української громадської думки Порошенко доповнюється недовірою з боку Трампа. Він боїться зробити якийсь неправильний крок. Але Порошенко це прийняв, перш за все, як найбільшу образу.

Його відповідь на питання “чи є Трамп чесною людиною” – “Мені здається, що, може бути, він чесний“. Так теж не можна бити, ти все-таки не в Києві, не в Адміністрації президента, ти в гостях“, – підкреслив Небоженко.

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE