Politerno > Україна і світ > У кабміні Гройсмана зізналися в бездарному управлінні держкомпаніями

У кабміні Гройсмана зізналися в бездарному управлінні держкомпаніями

  • 23 Серпня, 2017
  • 1437 Переглядів
  • 0

Лише п’ять державних підприємств приносять прибуток, в той час як інші 90 – показали величезні збитки

На підставі аналізу результатів роботи державних підприємств за 2016 рік в Мінекономрозвитку і торгівлі зробили невтішний висновок – тільки п’ять державних компаній є прибутковими. Про це під час брифінгу повідомив заступник міністра економічного розвитку і торгівлі Максим Нефьодов, повідомляє УНН.

“Прибутковими є сектор нафти і газу, сектор енергетики і машинобудування. Всі інші – вони збиткові і взагалі можна сказати, що п’ять компаній в Україні власне і демонструють результат”, – сказав він.

За словами чиновника, прибутковими держкомпаніями є “Нафтогаз”, АМПУ, “Укренерго”, “Укргідроенерго” і “КБ «Південне”. Всі інші 90 компаній показали просто провальний результат – майже 10 млрд гривень чистих збитків. Такі дані, за словами заступника міністра, показують, що управління державною власністю залишається проблемною і больовою точкою в Україні.

Проте сукупний результат за рахунок п’яти ефективніших держкомпаній виявився позитивним – 26,4 млрд грн чистого прибутку.

Нефьодов додав, що в 2016 році балансова вартість портфеля топ-100 державних промислових підприємств, без врахування держбанків, становила 1,4 трлн грн. Нефьдов визнає, що при такому портфелі 26 млрд прибутку «це зовсім не той показник, яким можна пишатися».

Відзначимо, що прості розрахунки показують – при балансовій вартості в 1,4 трлн грн і чистому прибутку в 26 млрд грн річна прибутковість держпідприємств склала всього 1,8%. Це набагато нижче рівня інфляції за 2016 рік (12,4%). На жаль, в уряді обмежуються тільки констатацією повного провалу роботи з управління держвласністю. Директора збиткових компаній при цьому продовжують отримувати колосальні зарплати, які вони не заслуговують. У той же час держава постійно відкладає приватизацію ряду ключових активів, або проводить конкурси повністю провально.

Дане визнання пана Нефьодова залишає більше питань. Якщо більшість держкомпаній з усіма пільгами показують провальний результат, то те, наскільки важко доводиться приватному бізнесу при вартості кредитування в 20% і більше і високому податковому навантаженні, можна тільки уявити.

Нагадаємо, в той час як у світі нафтові компанії є “золотими бочками”, “Укрнафта“, в якій державі належить контрольний пакет акцій, загрузла боргах. Компанія шукає можливості для погашення податкового боргу в обсязі 12,8 млрд грн і готова для цього розпродавати своє майно.

За інформацією НАБУ, до ТОП-5 найулюбленіших корупційних схем українських чиновників входить: закупівля товару, робіт або послуг за завищеними цінами; штучне обмеження конкуренції; продаж продукції держпідприємства за заниженими цінами компаніям-посередникам; підписання договорів з фіктивними компаніями; перерахування коштів за практично не поставлений товар

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE