Politerno > Україна і світ > Порошенко ввів в дію рішення РНБО – нові правила в’їзду в Україну для росіян

Порошенко ввів в дію рішення РНБО – нові правила в’їзду в Україну для росіян

  • 1 Вересня, 2017
  • 1713 Переглядів
  • 0

Сьогодні Петро Порошенко своїм Указом ввів в дію рішення РНБО про посилення контролю за в’їжджаючими на територію України іноземцями.

Як вже повідомлялось, з 1 січня 2018 року громадянам Росії (і теоретично інших країн “міграційного ризику”) ускладнять візити в Україну. Одне з головних умов в’їзду стане пред’явлення біометричного паспорта. За інформацією, отриманою від прикордонників, наявність біометричного паспорта у них вимагати не будуть. А в цілому гостей з Росії чекає потрійна перевірка: до кордону, на кордоні і після кордону.

Перед тим, як поїхати в Україну, жителі Росії повинні будуть через інтернет попередити українську владу. В якій формі буде повідомлення про втрату чинності, на якому сайті його залишати – на ці питання Кабмін повинен буде відповісти в двомісячний термін.

З 1 січня 2018 року всі прикордонпункти України повинні будуть забезпечені необхідними засобами для фіксації біометричних даних. Також, через три місяці з моменту вступу в силу рішення РНБО на кордоні повинні з’явитися центри адміністративних послуг. Правда, в рішення не прописано чим вони будуть займатися.

Рішення РНБО наказує вжити заходів щодо вдосконалення законодавства про порядок реєстрації місця проживання/перебування на території України іноземців, в тому числі громадян Російської Федерації, що походять з держав міграційного ризику або в’їхали в Україну з території таких держав.

Тобто, скоріше за все мова йде про розробку механізму, за яким росіяни повинні будуть обов’язково реєструватися в органах влади за місцем перебування в Україні.

Причому, судячи з тексту рішення, обов’язкова реєстрація торкнеться і тих росіян, хто вже перебуває на території України.

Втім, торкнеться рішення і апатридів – осіб без громадянства (наприклад, Михайла Саакашвілі). Їх також перевірятимуть особливо ретельно, але тільки якщо вони прибувають з території певних держав.

Міхо, як відомо, збирається повернутися до України 10 вересня через польсько-український кордон. І навряд чи Польща увійде в український “чорний список” Києва.

До слова про список: згідно з Указом президента, Кабмін зобов’язаний скласти список країн міграційного ризику, внісши туди Росію, в місячний термін.

Повний текст рішення РНБО від 10 липня:

РІШЕННЯ

Ради національної безпеки і оборони України

від 10 липня 2017 року

Про посилення контролю за в’їздом в Україну, виїздом з України іноземців та осіб без громадянства, додержанням ними правил перебування на території України

З метою забезпечення національної безпеки, посилення контролю за в’їздом в Україну, виїздом з України іноземців та осіб без громадянства, додержанням ними правил перебування на території України Рада національної безпеки і оборони України вирішила:

1. Кабінету Міністрів України:

1) у місячний строк:

а) забезпечити здійснення за участю Служби безпеки України комплексних заходів щодо посилення контролю за в’їздом в Україну, виїздом з України іноземців, у тому числі громадян Російської Федерації, та осіб без громадянства, додержанням ними правил перебування на території України;

б) вжити заходів щодо удосконалення законодавства стосовно порядку реєстрації місця проживання/перебування на території України іноземців, у тому числі громадян Російської Федерації, та осіб без громадянства, які походять з держав міграційного ризику або в’їхали в Україну з території таких держав;

в) оновити перелік держав міграційного ризику, зокрема внести до нього Російську Федерацію;

2) опрацювати у двомісячний строк питання щодо механізму та етапності запровадження:

попереднього електронного повідомлення іноземцями та особами без громадянства щодо в’їзду в Україну;

здійснення в’їзду в Україну та виїзду з України іноземцями, в тому числі громадянами Російської Федерації, за закордонними паспортами, що містять безконтактний електронний носій;

3) ужити у тримісячний строк заходів щодо створення в установленому порядку та забезпечення функціонування центрів надання адміністративних послуг поблизу місць розташування контрольних пунктів в’їзду-виїзду;

4) забезпечити початок функціонування з 1 січня 2018 року національної системи біометричної верифікації та ідентифікації громадян України, іноземців та осіб без громадянства, вирішивши питання необхідного ресурсного забезпечення фіксації біометричних даних іноземців, у тому числі громадян Російської Федерації, та осіб без громадянства під час здійснення прикордонного контролю в пунктах пропуску через державний кордон України та у контрольних пунктах в’їзду-виїзду;

5) вирішити в установленому порядку питання щодо забезпечення фінансування заходів, визначених цим рішенням, в обсягах, достатніх для їх реалізації.

 

Секретар Ради національної безпеки і оборони України  О.ТУРЧИНОВ

 

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE