Politerno > Україна і світ > Початок політичного сезону, глядачі притихли, завіса розкривається, – політолог

Початок політичного сезону, глядачі притихли, завіса розкривається, – політолог

  • 3 Вересня, 2017
  • 1468 Переглядів
  • 0

Ну ось, невідворотно, як вічність, настала осінь, яка в травмованих вітчизняною реальністю мізках сприймається, перш за все, як початок політичного сезону. І сезон таки обіцяє.

Всі заплановані на осінь значущі рішення влади є, м’яко кажучи, контраверсійними, тобто, розділяючимими політикум і суспільство. Мова йде про “реформи” – освітню, медичну, пенсійну, земельну. Жодна з них не сприймається як перспективна, здатна будь-яким чином поліпшити існування українців.

Підвищення зарплат педагогам і пенсій пенсіонерам призведе до інфляційного зростання цін, при цьому якість ні освіти, ні пенсійного забезпечення не покращиться – реформи ж не про це, а про скорочення бюджетних витрат на папері. А те, що, наприклад, треба гнати з роботи половину викладачів за профнепридатність і з тієї ж причини закривати половину ВНЗ, реформа замовчує.

Ще гостріше стоїть питання медичної та особливо земельної реформ. У першому випадку гарантовані ексцеси з ненаданням або неналежним наданням допомоги з важкими наслідками. ЗМІ, зрозуміло, їх роздують, так як люблять смакувати всякі жахи. Стабільності в суспільстві це не додасть.

Протискування ж земельної реформи, на чому наполягають зовнішні кредитори та й влада має намір відверто нажитися, і це може привести до локальних протистоянь і конфліктів.

Законопроект щодо реінтеграції ОРДЛО, який готується АП, теж викличе неоднозначну реакцію і в Верховній Раді, і навколо неї. Аж до висловлення невдоволення з боку Кремля, а ми пам’ятаємо, що своє невдоволення він виражає ескалацією військового протистояння на Донбасі.

З іншого боку, влада і особливо Президент наплодили стільки політичних і особистих ворогів, що кількість їх явно перевалює за критичну. У цьому сенсі ПОП талановитіший Януковича, яким були задоволені хоча б в найближчому оточенні, а Порошенко дістав навіть його. І він ризикує нарватися на ту саму тиху змову, якої, він як всякий слабкий самодержець, відчайдушно боїться.

Перший запланований акт політичного театру – шоу “Повернення Одіссея”, чи то пак, Саакашвілі, яке, в залежності від успішності, стане або точкою кристалізації об’єднаної опозиції, або завершенням української частини політичної кар’єри Міхеїла Ніколозовича. І якщо шоу з будь-якої причини не відбудеться, то це означає саме другий варіант.

Але ж можуть трапитися події, які ніхто не планує. А вони і є найбільш значущі.

Alexandr Kochetkov
Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE