Politerno > Україна і світ > В Європарламенті запропонували скасувати роумінг для України

В Європарламенті запропонували скасувати роумінг для України

  • 12 Вересня, 2017
  • 1373 Переглядів
  • 0

У Європейському парламенті запропонували скасувати плату за роумінг в мобільному зв’язку між Європейським союзом і Україною, Молдовою і Грузією, створити трастовий фонд для інвестицій в Україну і, можливо, ввести нові санкції відносно Росії.

Про це повідомляє Радіо Свобода.

Ці запропоновані заходи напередодні листопадового саміту програми ЄС “Східне партнерство” містяться в проекті доповіді з рекомендаціями Європарламенту іншим європейським інститутам за цією програмою.

Європарламент пропонує для цих трьох країн-учасниць програми подати привабливу модель “Східного партнерства-плюс”, яка передбачала б, крім згаданого, також введення для цих країн односторонніх тарифних преференцій або створення широкосмугових каналів зв’язку з ними високої потужності.

Така модель “плюс” може бути запропонована і трьом іншим учасницям “Східного партнерства”, Вірменії, Білорусі і Азербайджану, “коли вони будуть готові для таких розширених можливостей”, йдеться в документі.

Проект, який повинні для початку розглянути на засіданні комітету у закордонних справах Європарламенту в четвер, 14 вересня, пропонує, щоб Європейська комісія разом з Європейським інвестиційним банком розробила план створення “нового Європейського інвестиційного плану для України та інших країн-учасниць “Східного партнерства”, які досягли найбільшого прогресу в реформах”.

Новий трастовий фонд для України, як йдеться в документі, повинен зосередитися на приватних і державних інвестиціях, зокрема в соціальну і економічну інфраструктуру, а також на тих, які мають на меті посилити здатність України освоювати інвестиції.

У документі також, серед іншого, наголошено на підтримці відновлення повного суверенітету України в Криму, Грузії в Абхазії і Південній Осетії і Молдови в Придністров’ї.

Крім того, проект пропонує чітко підтримати європейські прагнення країн-партнерів, згадавши про чинне в ЄС положення про те, що “будь-яка європейська країна може звернутися з проханням про отримання членства в Європейському союзі, якщо вона відповідає “копенгагенським критеріям” і демократичним принципам, та дотримується основних свобод і прав людини і меншин, а також верховенства права”.

Цей проект до його розгляду у повному складі Європарламенту в листопаді ще може зазнати змін.

Зараз в країнах Євросоюзу працюють над текстом так званої “Брюссельської декларації”, яка повинна бути схвалена учасниками саміту “Східного партнерства” в Брюсселі в листопаді.

Головні суперечки точаться навколо того, чи повинно в декларації бути пропозиція про “визнання європейських прагнень” України, Молдови і Грузії. Таку пропозицію вже було в “Ризької декларації” попереднього саміту “Східного партнерства” 2015 року, але зараз, за ​​повідомленнями дипломатів ЄС, проти цієї фрази виступають Німеччина та Нідерланди.

Саміт країн Східного партнерства запланований на 24 листопада.

Нагадаємо, що Україна розраховує на скасування мобільного роумінгу з країнами ЄС до 2019 року.

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE