Politerno > Україна і світ > Не тільки Каталонія: названі вогнища сепаратизму, які загрожують Європі

Не тільки Каталонія: названі вогнища сепаратизму, які загрожують Європі

  • 30 Вересня, 2017
  • 1480 Переглядів
  • 0

Каталонія, в якій 1 жовтня заплановане проведення референдуму про відділення від Іспанії, є не єдиним регіоном в Європі з сепаратистськими настроями.

Про це йдеться в матеріалі “Апострофа“.

Так, шотландці знову говорять про відділення від Великобританії. Є плани стати окремою державою і у так званій Країни Басків. Каталонський референдум підтримує бельгійська Фландрія. Сепаратистські настрої є і в Баварії.

Експерти сходяться на думці, якби Каталонія отримала право провести референдум, це стало б небезпечним прецедентом.

“У випадку Каталонії, в принципі, є певні економічні причини бажати відділення від Іспанії, адже вона віддає досить високі податки іспанському уряду і має перспективи вижити як окрема країна, стати дієздатною державою”, – пояснює кандидат політичних наук Олександра Ковальова, додаючи, що Іспанія не зацікавлена ​​у відділенні такого важливого для економіки регіону.

“Для нас питання в іншому – не повинно бути порушено міжнародне право. Оскільки тоді будь-який народ в будь-якій країні може спробувати використовувати такий прецедент, щоб абсолютно самовільно, в односторонньому порядку, незалежно від законів держави, відокремитися”, – зазначає Ковальова.

Вона зазначає, що тільки одиниці держав складаються з одного етносу, а практика референдумів про відділення стане порушенням принципу недоторканності кордонів і призведе до повсюдного хаосу.

Як повідомлялось, Іспанська поліція Mossos в суботу, 30 вересня, заблокувала 1300 з 2 315 шкіл, призначених як виборчі дільниці для проведення референдуму про незалежність від Іспанії.

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE