Politerno > Україна і світ > Парубію пригадали “піроманське” минуле, а Геращенко те, що вона була з ним в одній фракції (Відео)

Парубію пригадали “піроманське” минуле, а Геращенко те, що вона була з ним в одній фракції (Відео)

  • 6 Жовтня, 2017
  • 1614 Переглядів
  • 0

Сьогодні, 6 жовтня, коли до сесійної зали Ради закинули димову шашку, і приміщення затягнуло димом, спікер Андрій Парубій обурився і почав закликати нардепів до порядку.

Він оголосив з місця, що хтось пустив в парламент отруйний газ. Пізніше “кимось” виявився нардеп-свободівець Юрій Левченко, який пригрозив взагалі спалити Верховну Раду.

Після того, як Рада в диму прийняла два законопроекти по Донбасу, Парубій закрив засідання і в своєму зверненні до нардепів покартав їх за дим в парламенті.

“Шановні колеги, я б хотів, щоб ми сьогодні всі разом переосмислили те, що сталося, і не наближали більше парламент до його знищення. Всі патріотичні сили, всі державні сили повинні усвідомити – те, що сьогодні відбувалося в залі, є неприйнятним”, – заявив спікер.

Обурення Андрія Парубія досить важко зрозуміти – адже колись він і сам був досвідченим “піроманом” українського парламенту. Можна навіть сказати – зачинателем “димової” традиції.

З шашкою на Чорноморський флот

Ця історія сталася сім років тому, 27 квітня. Тоді Верховна Рада України зібралася на ратифікацію харківської угоди президентів Росії і України про продовження термінів базування Чорноморського флоту в Криму на 25 років після 2017 року. В обмін від Росії Україна тоді отримувала знижку в 100 доларів на постачання газу. Але нормального обговорення не вийшло. У залі спалахнуло справжнісіньке побоїще, президію і спікера Литвина закидали яйцями. Його охороні довелося розкрити над спікером спеціальні захисні парасольки. Але мало того, прямо в залі запалили дві димові шашки. Так опозиція “Наша Україна-Народна самооборона” (НУ-НС) звинуватила своїх опонентів Партію регіонів в державній зраді. Одну з шашок і “активував” тоді нинішній спікер Андрій Парубій. Ось що розповідав сім років тому про димову завісу народний депутат від “НУ-НС” Ярослав Кендзьор. “Я помітив хмару диму біля сектора, де були місця блоку НУ-НС, а потім я побачив, що в руках Андрія Парубія шашка, він зігнувся і цю димову шашку кинув у бік “регіоналів”, – сказав політик. Але, незважаючи на це, Харківські угоди все-таки були ратифіковані.

Соцмережі пам’ятають все

Саме “бомбістським” минулим Парубія пояснюють його виключно вербальне несхвалення дій “палія” Левченко. І швидше за все, на ділі свободівець залишиться безкарним.

“Колеги, я ж правильно прогнозую, що кинув сьогодні в зал парламенту димову шашку депутату нічого не буде, тому що тоді доведеться посадити і Парубія, який зробив те ж саме в 2010-му році?”, – написав у себе в Facebook юрист Андрій Портнов.

Ті ж паралелі проводять і однопартійці Левченко.

“7 років тому Янукович протягнув в Раді ганебні Харківські угоди, які в підсумку стали основою для окупації Криму. Тоді у Верховній Раді було кілька нардепів, які цьому протидіяли, зокрема Андрій Парубій тоді кинув димову шашку в залі засідань. Сьогодні Андрій Парубій помінявся місцями з Литвином, сам простягнув ганебні мінські угоди”, – пише свободівець Олександр Аронець.

А віце-спікеру Ірині Геращенко нагадали минуле Парубія колишні колеги-журналісти.

“Iryna Gerashchenko, а в 2010 році ти була випадково не в тій фракції, депутати якої кидали димові шашки під час ратифікації Харківських угод?”, – написала журналістка Ольга Червакова під постом віце-спікера, де та обурювалася димовою шашкою в Раді.

Так журналісти відреагували на пост Геращенко, в якому вона засудила кидок шашки.

“У ВР на екскурсії школярі. Самопоміч, радикали кинули шашки в кулуарах і сесійній залі. Які ще потрібні докази, що їм плювати на життя українських солдат? Вони готові їх посилати в атаку зі зручної безпечної сесійної зали. Якщо вони з такою легкістю ризикували життям маленьких українських дітей, які в цей день просто виявилися на екскурсії. Це не їх діти. Це не їх солдати. Це не їхня країна”, – написала Геращенко.

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE