Politerno > Україна і світ > У Стокгольском суді почалися слухання щодо спору “Нафтогазу” і “Газпрому”

У Стокгольском суді почалися слухання щодо спору “Нафтогазу” і “Газпрому”

  • 9 Жовтня, 2017
  • 1436 Переглядів
  • 0

У Стокгольмському арбітражі 9 жовтня почалися слухання щодо спору НАК “Нафтогаз Україна” і ВАТ “Газпром”.

Про це повідомив на своїй сторінці в Facebook головний комерційний директор “Нафтогазу” Юрій Вітренко.

“Починаються слухання в Стокгольмському арбітражі. Оскільки” Нафтогаз “і” Газпром “не змогли дійти згоди щодо імплементації окремого рішення (Separate Award), прийнятого арбітражним судом в червні цього року, тепер суд повинен розглянути позиції сторін і прийняти відповідні рішення”, – написав він.

Вітренко нагадав, що в своєму окремому рішенні арбітраж повністю і остаточно відмовив “Газпрому” в задоволенні позовних вимог з оплати “Нафтогазом” сум, нарахованих “Газпромом” відповідно до положення контракту “бери або плати”; визначив принцип, згідно з яким це положення повинно бути змінено на майбутнє.

Також суд визнав право “Нафтогазу” на перегляд контрактної ціни і приведення її до рівня цін на європейському ринку (певному хабі) з квітня 2014 року, а також отримання від “Газпрому” компенсації за переплату.

“Зараз встановлено граничний термін винесення рішень арбітражу як за контрактом на купівлю-продаж газу, так і за контрактом на транзит газу – кінець листопада цього року. За контрактом на транзит газу ми зокрема вимагаємо привести контракт у відповідність з європейським і українським енергетичним законодавством, переглянути (в тому числі ретроспективно) тариф відповідно до європейських умов тарифоутворення, а також виплатити нам компенсацію за недоотримані доходи від транзиту”, – повідомив Вітренко.

“Мова йде про компенсацію від декількох мільярдів доларів до суми, значно вище 10 млрд доларів (кожен день сума збільшується на недоотримані доходи за цей період)”, – резюмував він.

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE