Politerno > Україна і світ > Законопроект про Антикорупційний суд перепишуть з урахуванням думки Венеціанської комісії

Законопроект про Антикорупційний суд перепишуть з урахуванням думки Венеціанської комісії

  • 10 Жовтня, 2017
  • 1496 Переглядів
  • 0

Законопроект про створення в Україні Антикорупційного суду буде представлений найближчим часом. У новому документі будуть враховані зауваження Венеціанської комісії.

Як передає Інтерфакс, про це заявив глава фракції “Блок Петра Порошенко” Артур Герасимов.

“На даний момент Венеціанська комісія дійсно сказала, що Антикорупційний суд бажано створити в Україні. Але одночасно вона забракувала ті два законопроекти, які аналізувала. Зараз ми отримали ці висновки. Я думаю, що вже найближчим часом ми побачимо новий законопроект, що врахує ці побажання та його вже будемо приймати”, – заявив Герасимов в ефірі ток-шоу” Свобода слова “.

Венеціанська комісія на пленарному засіданні 6 жовтня надала висновок, в якому підтримала створення в Україні Антикорупційного суду, передбаченого законом “Про судоустрій і статус суддів”, який був схвалений 2.06.2016 року разом з законом “Про внесення змін до Конституції (за частиною правосуддя)” .

Закон передбачає перехід України до триланкової судової системи і створення Вищого антикорупційного суду як суду першої інстанції.

Також передбачено, що відносно Вищого антикорупційного суду повинен бути прийнятий окремий закон.

На розгляд парламенту вже внесено два законопроекти №6011 (авторства Оксани Сироїд і Івана Крулько) і №6529 (авторства Сергія Алексєєва). Венеціанська комісія критично висловилася щодо обох законопроектів, зазначивши, що законопроект Алексєєва передбачає створення окремих палат, а не окремого суду, в той час як законопроект Сироїд і Крулько викликає сумнів в його відповідності Конституції і політизує процес призначення суддів, що суперечить принципу незалежності судової влади.

Як відомо, створення Антикорупційного суду в Україні необхідно для отримання траншу МВФ. Про це представник Нацбанку повідомила в ефірі “Радіо Вести”.

Як повідомлялося, на цьому тижні Порошенко несподівано змінив публічну позицію щодо створення антикорупційного суду.

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE