Politerno > Україна і світ > Адвокат про заяви Суса щодо корупції в ГПУ: Розслідуванням повинно займатися НАБУ

Адвокат про заяви Суса щодо корупції в ГПУ: Розслідуванням повинно займатися НАБУ

  • 21 Листопада, 2017
  • 1567 Переглядів
  • 0

Розслідуванням фактів про корупцію в Генпрокуратурі, про які заявив екс-заступник начальника департаменту з розслідування особливо важливих справ у сфері економіки – начальник управління з розслідування кримінальних проваджень у сфері економіки ГПУ Дмитро Сус, має займатися Національне антикорупційне бюро.

Таку думку в інтерв’ю виданню “Апостроф” висловив адвокат Андрій Грубський.

“Мова йде про керівництво Генпрокуратури, керівників департаменту, прокурорів. Тому навіть якщо тут не фігурують великі суми грошей або збитки державному бюджету від дій чиновників, все одно розслідуванням має займатися НАБУ”, – вважає він.

Грубський зазначив, що згаданим в інтерв’ю Суса чиновникам може загрожувати до 10 років ув’язнення, якщо справа буде розслідувана.

“Сус розповідає про те, як люди досить високого польоту правоохоронної системи з однієї системи приходять в іншу, звертаються з якимись проханнями і починають підбирати співробітників (виконавців) для майбутньої фальсифікації справ. У наявності всі ознаки підготовки до провокації. Дії можна кваліфікувати як “перевищення повноважень” в розумінні ст. 365 Кримінального кодексу (перевищення повноважень співробітником правоохоронного органу). Її санкція передбачає покарання до 10 років позбавлення волі, якщо злочин спричинив тяжкі наслідки”, – пояснив юрист.

Без постанови суду злам пошти, зовнішнє спостереження і прослуховування нардепа від Радикальної партії Сергія Рибалки, про які Сус розповів в інтерв’ю американському журналісту, є втручанням в особисте життя, додав Грубське.

“Покарання – до п’яти років позбавлення волі. А оскільки ми говоримо про народного депутата, то це ще й обтяжуючі обставини, важча стаття. Адже народний депутат – це особливий статус, на це повинна давати дозвіл Генпрокуратура, а тій – у свою чергу – Верховна Рада”, – зазначив він.

Заяви Суса про те, що вказівки прокурорам давав екс-заступник міністра внутрішніх справ Володимир Євдокимов, а до генпрокурора звертався співвласник мережі АТБ Геннадій Буткевич, адвокат назвав корупцією.

“Приходить чоловік і начебто дає якісь вказівки. Це і є корупція. Є таке поняття як “доступ до тіла” – коли людина може зайти, спілкуватися і не просто говорити, а й розуміти, що його чують. Якщо такий факт мав місце, це може говорити тільки про корупцію, – сказав юрист. – Поява такої ідеї, постановка задачі на її реалізацію – це теж корупція. Адже кінцевою метою було що? Досягнення результату по первинному питанні або бажанні, яке виникло. Далі просто шукали механізм, як це правильно реалізувати. Тому тут ійде мова про велику корупційну схему”.

Колишній співробітник Генпрокуратури Дмитро Сус 6 листопада розповів, що завдання звинуватити члена Вищої ради правосуддя Павла Гречковського у хабарництві з’явилася в Генеральній прокуратурі України навесні 2016 року.

Кримінальне провадження проти Гречковського було відкрито Генеральною прокуратурою в серпні 2016 року, йому вручили підозру у вимаганні хабара.

Сус впевнений, що його відмова брати участь у справі Гречковського стала причиною завершення кар’єри в Генпрокуратурі.

В інтерв’ю американському журналісту Тодду Вуду екс-прокурор додав, що справи проти нардепа від Радикальної партії Сергія Рибалки координував екс-заступник міністра внутрішніх справ Володимир Євдокимов.

За словами Суса, Євдокимов показував звіти про незаконний злам електронної пошти Рибалки, про зовнішнє спостереження, був ініціатором проникнення в квартиру для установки відеоспостереження.

У ГПУ назвали заяви Суса про замовні кримінальні провадження голослівними і побачили в них тиск на слідство і суд.

Як повідомлялось, напикінці липня детективами НАБУ було затримано колишнього заступника начальника Департаменту з розслідування особливо важливих справ у сфері економіки – начальника управління з розслідування кримінальних проваджень у сфері економіки Генеральної прокуратури України.

Повідомлялось, що екс-посадовця затримали на території міжнародного аеропорту “Бориспіль” за підозрою у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч.3 та ч.4 ст.191 (“Привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем”) та ст.366-1 (“Декларування недостовірної інформації”) Кримінального кодексу України.

27 липня Солом’янський райсуд Києва відправив під цілодобовий домашній арешт екс-слідчого з особливо важливих справ ГПУ Суса. Суд виніс рішення про домашній арешт у службовому житлі – в гуртожитку Генпрокуратури. Сусу заборонено покидати гуртожиток у Києві, де він зареєстрований. Також суд зобов’язав Суса носити електронний браслет, який на ньго згодом і вдягнули.

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE