Politerno > Україна і світ > Чому Росія відкликає своїх офіцерів із СЦКК на Донбасі і чого слід очікувати далі – думки експертів (Відео)

Чому Росія відкликає своїх офіцерів із СЦКК на Донбасі і чого слід очікувати далі – думки експертів (Відео)

  • 19 Грудня, 2017
  • 1321 Переглядів
  • 0

Сьогодні, 19 грудня, окуповану територію мають покинути російські офіцери, які входять у Спільний центр контролю і координації на Донбасі. У російському МЗС пояснюють: це відповідь на те, що Україна запровадила для росіян в’їзд за біометричними паспортами. А експерти попереджають про напад.

Про це заявили в Міністерстві іноземних справ Росії, підтвердили і у штабі ОБСЄ. Росіяни, як завжди, звинувачують у всьому Україну. Начебто їх офіцерам не дають працювати. Окрім цього, їх дуже обурило, що Україна під час війни змінила порядок в’їзду громадян Росії на свою територію.

Центр почав роботу 26 вересня 2014 року в Донецькій області. До СЦКК входять і українці, і росіяни. Основна мета – контроль за дотриманням Мінського протоколу. Однак росіяни ситуацію на Донбасі змальовували лише так, як того бажав Кремль.

“З приводу обстрілів, як правило, вони говорять так, як каже російське телебачення”, – розповів керівник української сторони СЦКК Борис Кременецький.

Минулого року одного з російських представників затримала та депортувала СБУ. Публікували також і записи перемовин російських представників з бойовиками, де ті узгоджують час фіксування обстрілів. Тобто терористів попереджали, коли ОБСЄ має відстежувати обстріли для звіту.

“Треба чітко розуміти, ким були ці представники Російської Федерації, кого росіяни погрожують вивезти. Треба чітко розуміти, що вони на нашій території займалися, в тому числі, а, може, й насамперед шпигунською діяльністю”, – заявив заступник директора Центру досліджень армії, конверсії та роззброєння Володимир Копчак.

Росія шантажує Україну, щоб парламент не ухвалював закон про реінтеграцію Донбасу, каже військовий експерт Володимир Копчак.

“В разі ухвалення нового закону про інтеграцію Донбасу, де Росія визнаватиметься агресором, присутність росіян у цій місії, як і власне наявність цієї місії, певною мірою втрачає будь-який сенс”, – додав Володимир Копчак.

Сигнал значно серйозніший, каже Ігор Козій. Це може означати, що ворог готується до наступу.

“Як правило, при загостреннях ситуацій, при початку воєнного конфлікту, дипломатичні установи, місії двосторонні, як правило, напередодні можуть відкликати фахівців і таким чином це є вже якимось сигналом”, – застерігає військовий експерт Ігор Копчак.

Попри все українська частина СЦКК продовжує свою роботу у звичному режимі. Працює з ОБСЄ у двосторонньому форматі. Тим часом на офіційному рівні МЗС планує звернутися до міжнародних партнерів з проханням посилити політико-дипломатичний тиск на Кремль, аби не зірвати Мінські домовленості.

 

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE