Politerno > Україна і світ > Чим загрожує Україні “акт Магнітського”, про який заговорили в США після вбивства правозахисниці Ноздровської

Чим загрожує Україні “акт Магнітського”, про який заговорили в США після вбивства правозахисниці Ноздровської

  • 2 Січня, 2018
  • 1487 Переглядів
  • 0

Україна може потрапити під американські санкції через вбивство правозахисниці і юриста Ірини Ноздровської.

Цим пригрозив відомий британський фінансист і інвестор Вільям Браудер, який був одним з ініціаторів прийняття “акту Магнітського” проти Росії.

У своєму Twitter Браудер закликав владу України знайти і покарати винних у вбивстві правозахисниці і юриста Ірини Ноздровської. Він також заявив, що якщо винних не покарає сама Україна, то проти вбивць і їх покровителів Захід введе санкції.

Хто такий Браудер і як він просував акт Магнітського

Браудер – міжнародний фінансист і інвестор, засновник і генеральний директор інвестиційного фонду Hermitage Capital Management, який з 1995 по 2006 роки був одним з найбільших фондів зарубіжних інвестицій на російському фондовому ринку.

У 2005 році у Браудера виник конфлікт з російською владою – його звинуватили у великій несплаті податків. Влітку 2006 року він попросив всіх своїх співробітників переїхати до Великобританії, а фонд продав акції в російських компаніях або перевів їх в інші фінансові інструменти.

24 листопада 2008 року було заарештовано Сергія Магнітського – аудитора фонду Браудера Hermitage Capital. Його звинуватили в допомозі американському інвестору при ухиленні від сплати податків.

Браудер же стверджував, що Магнітський розкрив схему виведення грошей з російського бюджету на рахунки фірм, підконтрольних чиновникам.

Через 11 місяців попереднього ув’язнення Магнітський помер у лікарні Слідчого ізолятора №1 Москви у віці 37 років.

Спочатку адміністрація СІЗО повідомила, що причиною його смерті став панкреонекроз, але пізніше вони змінили цю версію і стали стверджувати, що причина смерті – гостра серцево-судинна недостатність.

Смерть наступила за сім днів до закінчення однорічного терміну, протягом якого він міг законно утримуватися без суду.

У червні 2009 року Браудер виклав обставини справи Hermitage Capital в Гельсінській комісії Сенату і Конгресу США. У квітні 2010 року був складений список з 60 чиновників МВС Росії, причетних до корупційного скандалу і смерті Магнітського.

На підставі законодавства про протидію корупції сенатори звернувся до Держсекретаря США щодо заборони зазначеним особам, а також членам їх сімей, в’їзду на територію США.

У грудні 2012 року президент США Барак Обама підписав закон, який вводить санкції відносно будь-яких російських громадян, імовірно причетних до смерті Сергія Магнітського.

У Росії через рік заочно засудили Браудера до 9 років позбавлення волі за несплату податків.

Які санкції посипалися на РФ

Так званий “Закон Магнітського” передбачає персональні санкції щодо осіб, відповідальних за порушення прав людини та принципу верховенства права в Росії. Спочатку був направлений в першу чергу проти осіб, підозрюваних в причетності до смерті Магнітського.

Пізніше список ще двічі розширювався. Особи, які входять до списку, позбавляються прав на отримання віз в США. Вже наявні візи анулюються.

На Міністерство фінансів США покладається обов’язок заморозити і заборонити передачу всього майна і майнових прав осіб, що увійшли до списку, якщо “їх майно і майнові інтереси знаходяться в Сполучених Штатах, потрапляють в межі Сполучених Штатів, є, або ж потрапляють в розпорядження або під контроль особи США”.

Спочатку в списку значилося 18 осіб. У другій редакції в 2014 році в список потрапили ще 14 осіб. У грудні 2014 року в список були внесені ще 4 чиновника. У лютому 2016 року перелік поповнився ще п’ятьма прізвищами.

У 2017 році список Магнітського поповнювали двічі, крім інших, в нього потрапив глава Чечні Рамазан Кадиров.

У 2017 році Закон Магнітського був прийнятий ще в двох країнах – Канаді і Литві.

Реакція офіційної Росії на цей закон була різко негативною. Частині американських чиновників був заборонений в’їзд в РФ.

Іншим кроком у Росії стало прийняття закону, згідно з яким, американським громадянам забороняється всиновлювати російських сиріт. Його назвали “законом Діми Яковлєва” – по імені хлопчика, який помер через 3 місяці після усиновлення громадянами США.

Як повідомлялось, сьогодні, 2 січня, близько 100 блогерів, журналістів, громадських активістів і просто небайдужих людей зібралися під будівлею Головного управління Нацполіції Київської області.

Вони вимагають від правоохоронців знайти вбивць юристки Ірини Ноздровської, яка вимагала у суді покарання для племінника голови Вишгородського районного суду за те, що він у стані наркотичного сп’яніння збив на смерть її сестру.

 

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE