Politerno > Україна і світ > Прагнення Порошенка у НАТО: Посли ЄС, США та НАТО розкритикували його законопроект про нацбезпеку

Прагнення Порошенка у НАТО: Посли ЄС, США та НАТО розкритикували його законопроект про нацбезпеку

  • 16 Березня, 2018
  • 1529 Переглядів
  • 0

Посол США Марі Йованович, глава Представництва ЄС в Україні Хью Мінгареллі, голова Консультативної місії Європейського Союзу в Україні Кястутіс Ланчінскас і глава Представництва НАТО в Україні Александер Вінніков розкритикували президентський закон про національну безпеку.

Як повідомила на своїй сторінці у Facebook народний депутат від БПП Світлана Заліщук, про це вони повідомили в листі адресованому Петру Порошенку.

Дипломати заявили, що зареєстрований президентом закон про національну безпеку суперечить практикам ЄС та НАТО.

У документі говориться, що законопроект “Про національну безпеку України” не передбачає парламентського контролю за діяльністю Служби безпеки України (СБУ), що є одним з фундаментальних вимог по наближенню до НАТО.

Адміністрація Президента і СБУ 18 місяців працювали з представниками НАТО і ЄС над документом в цій сфері, але в кінці кінців повністю проігнорували ці зобов’язання.

Також в листі дипломати висловлюють стурбованість: “У зв’язку з положенням про Ставку Верховного Головнокомандувача, яке не відповідає стандартам і принципам НАТО і може мати суттєвий негативний вплив на принцип цивільного контролю. Незважаючи на те, що ми кілька разів зверталися з проханням обґрунтувати збереження Ставки і її повноважень, ми так і не отримали ніякої інформації”.

Дипломати окремо говорять про прозорість в оборонній сфері, якої не вистачає в законі: “Прозорість вимагає повного розкриття відповідної інформації і відомостей органам, що здійснюють громадський і парламентський нагляд (контроль) з метою забезпечення ефективного використання фінансових ресурсів в сфері безпеки і оборони (за винятком державної таємниці і засекреченої інформації)”.

Як повідомлялось, Північноатлантичний альянс визнає прагнення України до набуття повноцінного членства в цій організації.

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE