Politerno > Україна і світ > Луценко розповів, звідки Савченко та Рубан планували розстріляти парламент і показав відеодокази (Відео)

Луценко розповів, звідки Савченко та Рубан планували розстріляти парламент і показав відеодокази (Відео)

  • 22 Березня, 2018
  • 1600 Переглядів
  • 0

Генпрокурор Юрій Луценко заявляє, що розстріляти центр міста нардеп Надія Савченко і Володимир Рубан планували з Труханового острова.

Про це він заявив з трибуни парламенту, представляючи подання ГПУ на зняття недоторканності з Савченко.

“Зловмисники планували встановити гранатомети на Трухановому острові або на баржі Дніпра і обстріляти центр Києва. Не прицільно. Хто при цьому постраждав би більше – депутати чи прості українці?”, – сказав Луценко.

Він додав, що це був “теракт, направлений на повалення української держави”.

За словами Луценка, з ОРДЛО Савченко і Рубан привезли кулемет “Утьос”, що пробиває броньовані автомобілі, 11 автоматів і кулеметів, великокаліберну 12,7 гвинтівку “Топаз”, яку виробляють тільки в “ДРН” і яка пробиває броню на великій відстані, і 260 патронів до неї.

“Два ручні протитанкові гранатомети РПГ-7В з 12 реактивними гранатами до них для ураження важкої броньованої техніки, у тому числі танків та особового складу в укриттях; РПГ-22 – прицільна дальність 250 м і 6 мін до них; 4 міномети калібру 120 мм – улюблена зброя терористів ДНР, б’є на 7 км, розліт елементів понад 200 м, кожен снаряд несе 4 кг вибухівки, і 3 снаряда пробивають стелю будь-якого будинку;

12 осколкових протипіхотних мін МОН-50 – дальність ураження 80 м, кожна містить 0,7 кг вибухівки; 60 гранат РГД-5 – радіус ураження 25 м – усе це мало створити хаос на вулицях”, – підсумував Луценко.

Він нагадав, що за дзвінок про неправдиве мінування дають до 5 років ув’язнення.

“Для тих, хто нібито перевіряв пильність СБУ – перевірили, вона на місці, – передбачено найвищу міру покарання”, – сказав Луценко.

Також генпрокурор Юрій Луценко  презентував у Верховній Раді відеодокази причетності нардепа Надії Савченко до підготовки терористичного акту.

Зазначається, що загальний обсяг матеріалів становить 74 гігабайти інформації. Сукупна тривалість аудіо- та відеоматеріалів приблизно три доби.

У відео йдеться про те, що 17 листопада 2017 року на КПВВ “Майорськ” Володмимир Рубан та Надія Савченко перетнули лінію розмежування з окупованими територіями Донецьку поза контролем.

При цьому уточнюється, що сама нардеп ховалася у авто, де зберігалася зброя, яка була надана бойовиками ОРДОі.

Демонстрація запису розмови починається з діалогу Г. Березня та В. Кіта, які намагаються зрозуміти, як Савченко безпечно вийти з автомобіля. Чутно, як вони стукають у металеві двері авто і просять “Надю” відкрити двері”.

Далі розмова ведеться після того, як вона вийшла з авто та починають перераховувати і називати те, що привезли.

Так, перерахувавши все, що тримали,  Рубан зазначив, що бойовики передали тільки два “неутьосових ствола” із обіцяних п’яти і що будуть про це розмовляти з Савченко

Далі повідомляється, що 23 листопада 2017 року Рубан на Савченко, перетнувши лінію розмежування,  зустрілись на квартирі у Бахмуті з Кітом та Березнем.

Савченко розповіла, що їм показали місто .показали, що все ніби добре і зазначила, що вони (бойовики- ред.) розуміють, що “Росія хоче їх віддати Україні”.

Савченко: Ну тобто, геополітично ніяк не зростається, якщо вони залишаться практично незалежні або під Росією. Вони пока Пєтя не хочуть ніяк. Їхнє прохання: “Міняйте власть”.

Вона зазначила, що хоч бойовики готові розмовляти з цього приводу і хоча вони себе почувають “главами держави” ,але “Росія скрізь ходить хвостиком”.

Савченко: Обмін полоненими відбувся того вони не віддають зараз, щоб нічого не зіпсувати Медведчуку, тому що знову запорють.

В аудіозаписі голос Савченко говорить, що наразі бойовики планують розбиратися з Луганськом, щоб “нічого не начудить” і просять “не чипати сіру зону”, бо потім ніби знову бої будуть і “коли прийде час, то зв’язок через Рубана”.

За її словами, він на них буде виходити і що у неї є його прямий телефон і він їй відповідає.

Савченко: По Ташкєнту (один із бойовиків ОРДО Олександр Тимофєєв – ред). Помирати вони не бояться, почувають себе там добре, тобто, кудись діватись …каже, я не хочу так як Плотя та що “неострамім Донбас”…і ще. Прохання Турчинова їм особисто віддать.

При цьому нардеп зазначила, що у своїй розмові з бойовиком сказала, що з Турчиновим їй краще самій розібратися. Але це було особисте прохання ватажка донецьких бойовиків  Олександра Захарченка ” за війну на Донбасі, за накази і все решту…”.

Як повідомлялось,  регламентний комітет Верховної Ради дав згоду на арешт Савченко

 

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE