Politerno > Україна і світ > “Всі його заяви про деолігархізацію — це просто голослівні слова” – експерти про українську олігархію

“Всі його заяви про деолігархізацію — це просто голослівні слова” – експерти про українську олігархію

  • 31 Березня, 2018
  • 1276 Переглядів
  • 0

У четвер на круглому столі в «Дні» експерти дійшли висновку, що подолати олігархат можна через запровадження єдиних правил

Здавалося б, бурхливі події, які пережила Україна в 2004-му, а особливо  в 2014 році, мали змінити країну на краще. Цього вимагали люди і диктували об’єктивні обставини. Однак не сталося. Система похитнулася, зализала рани і продовжила функціонування. В цих умовах тема круглого столу «Олігархічний сценарій вичерпався? Що далі?» на перший погляд може здатися дещо провокативною, але ми вирішили підійти до неї з іншої точки зору. Насправді цій системі має прийти кінець, бо країна більше не може існувати в таких умовах. Втрачені території і тисячі життів, змарновані час і можливість розвиватися економічна стагнація і низький соціальний добробут — що ще має статися, аби в Україні нарешті зайнялися державотворенням.

Нашими гостями в четвер стали відомі експерти: політолог Віктор Небоженко, експерт Інституту політичної освіти Олександр Солонтай, політтехнолог Тарас Загородній, співзасновник Українського інституту майбутнього Анатолій Амелін. Отже, розпочали ми нашу дискусію із запитання, яке сформулювали в темі круглого столу.

Олександр СОЛОНТАЙ:

«На мою думку, олігархічний порядок денний не вичерпався. Система жива і поки їй нічого не загрожує. Ми постійно говоримо про необхідність зламати систему, маючи такий запит суспільства. Але необхідно розуміти, що насправді жодної серйозної спроби зламати цю систему не було. Можна, наприклад, згадати часи Віктора Ющенка, коли одним із перших його кроків було налагодження діалогу з олігархами, не кажучи вже про те, скільки олігархів стояло за його перемогою. Більш того, у нас є олігарх Петро Порошенко, який став президентом. І звісно, він не буде знищувати себе й інших олігархів. Всі його заяви про деолігархізацію — це просто голослівні слова».

Віктор НЕБОЖЕНКО:

«Вперше за роки незалежності, немає олігархічного консенсусу. Фактично це все почалося з «віденського зговору» 2014 року, коли одна група вирішила взяти владу і власність за рахунок іншої групи. До цього у них були чітко налагоджені комунікації, вони могли зустрітися десь на Куршевелі і вирішувати питання. Але після 2014-го такої комунікації немає, вони не довіряють один одному. І це дуже серйозно, тому що є низка питань, на які у них немає консенсусної відповіді. Хто є ворогом олігархів, окрім українського суспільства? Це транснаціональні корпорації і бюрократія. Все це створює умови для змін системи».

Анатолій АМЕЛIН:

«Чому олігархи інвестують в медіа і політику? Тому що медіа — це інструмент впливу на політику, а політика — це інструмент захисту себе і свого бізнесу. Ну і можливість заробляти. Відсутність єдиних правил змушує олігархів іти в політику, щоб захиститися, тому що іншої системи правил і системи захисту у нас в країні немає. Олігархат на сьогодні існує і ми не знаходимося на якомусь рубіконі. Ми знаходимося в активній трансформаційній фазі. Рубіконом може стати 2019 рік, тому що саме на цей рік припадають пікові виплати по зовнішньому боргу. Але ресурсів для їх виплати відсутні, а отже виникає велика ймовірність дефолту, що тягне за собою збіднення населення, знецінення валюти, соціальні протести і т.д. Якщо економіка пройде цей рубікон успішно, тоді це шанс для України, якщо ні, тоді ми можемо вийти на новий революційний цикл, що може призведе не до ліквідації державності, а до змін її форми. Успішність проходження рубікону залежіть від існування єдиних правил».

Тарас ЗАГОРОДНIЙ:

«Ситуація в тому, що у нас залишається все менше ресурсів для олігархів, бо апетити свої вони не зменшують. Відповідно рента падає і вони починають втрачати. Ця система більше не витримує, тому олігархи або зменшують свої апетити і починають грати за загальними правилами, або вони просто зникають, бо так безкінечно продовжуватись не може. У нас вже населення тікає з країни. З іншого блоку, ми повинні розуміти, що боротьба з олігархами не повинна перетворитися на боротьбу з національним капіталом».

Під час круглого столу експерти не тільки гостро відповідали на запитання журналістів, а й між самим учасниками виникали жваві дискусії і обговорення. Буде продовження.

Іван Капсамун

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE