Politerno > Україна і світ > Трамп оголосив, що США виходять з ядерної угоди з Іраном, укладеної Обамою (Відео)

Трамп оголосив, що США виходять з ядерної угоди з Іраном, укладеної Обамою (Відео)

  • 8 Травня, 2018
  • 1261 Переглядів
  • 0

Вашингтон готується відновити санкції проти Ірану. Таким чином США виходять з багатостороннього ядерного договору, раніше укладеного з Тегераном.

Про це на прес-конференції 8 травня 2018 заявив президент США Дональд Трамп.

“Я оголошую сьогодні, що США вийдуть з ядерної угоди. Найближчим часом я підпишу указ про зворотне введення санкцій проти режиму. Ми введемо економічні санкції проти Ірану на найвищому рівні”, – заявив Трамп, виступаючи в Білому домі.

Говорячи про мотиви такого рішення президент США послався на заяви прем’єр-міністра Ізраїлю Біньяміна Нетаньяху, який звинуватив Іран “у брехні з приводу своєї ядерної програми”.

“Іранські лідери неодноразово заперечували наявність ядерної зброї. Сьогодні я тут, щоб сказати вам одне: Іран збрехав”, – заявив Нетаньяху на прес-конференції 30 квітня.

За словами ізраїльського прем’єра, після укладення ядерної угоди у 2015 році іранська сторона активізувала зусилля, щоб приховати свої секретні документи, а в 2017 році файли з інформацією про ядерну зброю були перевезені в секретне місце в Тегерані.

Нетаньяху підкреслив, що Іран продовжує зберігати і розширювати знання в області ядерної зброї для майбутнього використання.

Тож президент США допустив укладення нової угоди з Тегераном, “яка може принести мир і стабільність на Близький Схід”.

Раніше Дональд Трамп поінформував по телефону президента Франції Еммануеля Макрона про плани оголошення про вихід з угоди по іранському атому.

Угода була укладена в період перебування при владі в США адміністрації Барака Обами.

За даними джерела “Нью-Йорк таймс”, розмова Трампа з Макроном про збереження угоди закінчилася після того, як президент США настійно виступив за збереження жорстких обмежень на виробництво ядерного палива в Ірані після 2030 року.

Відповідно до чинної угоди ці обмеження знімаються.

Єлисейський палац, коментуючи телефонну розмову двох президентів, обмежився констатацією факту, що “президенти обговорили питання, пов’язані з досягненням миру і стабільності на Близькому Сході”.

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE