Politerno > Україна і світ > Законопроект 6688 відкриває можливості СБУ стежити за українцями – юрист

Законопроект 6688 відкриває можливості СБУ стежити за українцями – юрист

  • 16 Липня, 2018
  • 1391 Переглядів
  • 0

Скандальний законопроект немає нічого спільного з обмежувальними заходами в країнах ЄС і співзвучний із законодавством Росії, стверджують фахівці.

Одне з положень законопроекту №6688 про досудове блокування сайтів може бути в подальшому використане Службою безпеки України, аби стежити за користувачами інтернету.

Про це у коментарі виданню Оpinion заявила юристка ГО “Лабораторія цифрової безпеки” та коаліції “За вільний інтернет” Віта Володовська.

Йдеться про необхідність телекомунікаційних провайдерів закуповувати та встановлювати за власні кошти спеціальні технічні засоби, які б уможливили блокування доступу до сайтів. За словами Володовської, подібні технічні засоби встановлено у Росії та Китаї, де їх використовують місцеві спецслужби для несанкціонованого стеження за користувачами інтернету.

“Технічні характеристики такого обладнання мають бути визначені пізніше Держслужбою спецзв’язку спільно з СБУ. Досвід країн, де є обов’язок встановлення подібних “технічних засобів“, як-то Росії чи Китаю, свідчить, що їхні функції рідко вичерпуються лише блокуванням. Вони можуть бути використані, зокрема, для несанкціонованого стеження за користувачами інтернету, порушуючи їхнє право на приватність”, – пояснила експертка.

Раніше представник ОБСЄ з питань свободи ЗМІ Арлем Дезір закликав Верховну Раду України переглянути скандальний законопроект №6688, який передбачає можливість блокування інтернет-ресурсів без рішення суду.

Читайте також: Представник ОБСЄ назвав небезпечним оприлюднення Сарган “списку зрадників”

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE