Politerno > Тернопільщина > Як люди в погонах незаконно забудовують Тернопіль

Як люди в погонах незаконно забудовують Тернопіль

  • 22 Липня, 2018
  • 3419 Переглядів
  • 0

Мукан Ігор проводить прес-конференцію – зима 2018

Сьогодні все менше в медійному просторі обговорюють арешт Іваненка Михайла та справу навколо затримання. Ще декілька місяців назад прокуратура Тернопільської області рясніла повідомленнями про затриманих активістів-корупціонерів. Сьогодні вже не до них, в лавах захисників порядку і закону почали знаходити не дуже порядних людей, є вже перші звільнення! Зі слів активістів, це тільки початок очищення прокурорських лав від негідників.

Звідки гучні назви про бандитів в погонах та їх наміри забудувати Тернопіль в незаконний спосіб?

26 жовтня 2017 року на ім’я прокурора області громадянин Марчук пише заяву, де вказує про перешкоджання активістами будувати малу архітектурну форму (МАФ), та звинувачує активістів у вимаганні 2,5 тисячі доларів США. Кіоск мав зводитись в місті Тернопіль за адресою 15 Квітня поблизу ринку «Оріон», тобто на території міста. Громадянин Марчук за дивних обставин не звертається до поліції, а обирає прокуратуру. Ба більше, ігнорує місцеву прокуратуру в Тернополі, а саме її компетенція подібних справ в місті, а одразу в прокуратуру області. Можливо звичайний громадянин Марчук був впевнений, що саме там йому допоможуть. Він не помилився, обласна прокуратура взялась за цю справу активно, як ніколи раніше в свої діяльності. Прокурори не спішили затримувати активістів, хоча в заяві було вказано про погрози в сторону родини. В січні 2018 року, пройшло три місяці з моменту написання заяви, працівники прокуратури Тернопільської області в команді з працівниками Департаменту внутрішньої безпеки НП в Тернопільські області затримують активістів. Щоб зрозуміти чому саме ці правозахисні структури проводили цю операцію, потрібно розібратись хто такий Марчук, та що за кусок землі в Тернополі він так захищав.

Незаконно захоплена ділянка

Громадська організація «Громадський спротив корупції» з весни 2017 активно вела спроби відстояти знищення алеї зелених насаджень по вулиці 15 Квітня. У квітні 2017 активістами виявлено злочин за адресою 15 Квітня з лівої сторони зупинки громадського транспорту «Ринок Оріон». Невідомі особи зрізали 21 дерево. Державна екологічна інспекція у Тернопільські області у своїй відповіді чітко вказує суму завданих збитків місту. 21 одне дерево різних порід оцінили в 25 776 грн. Щоб відновити зелену зону в цьому районі міста активісти організації за свої кошти закупляють молоді саджанці та висаджують нову алею. Але дерева там комусь дуже мішали, оскільки протягом тижня було знищено і їх. Виконавчий комітет міської ради у своїй відповіді на 19 травня 2017 року спростовує будь яку видачу дозвільних документів на розміщення групи тимчасових споруд. Стає зрозуміло, що хтось вчиняв злочин, без жодних дозвільних документів зрізав 21 дерево, та продовжував руйнувати спроби активістів відновити зелену зону. Ось так громадянин Марчук прибрав собі кусок міської землі. Наступним кроком постає питання узаконити її.

На комісії з питань природокористування, приватизації, продажу та оренди землі при міські раді Тернополя депутатом Ібрагімовим було внесено пропозицію повторно розглянути питання «Про розгляд звернення гр. Марчук З.Р., гр. Марчук С.А. та гр. Пастирській М.К. щодо погодження встановлення особистого строкового сервітуту для розміщення тимчасової споруди на ринку «Оріон» за адресою 15 Квітня м. Тернопіль. Комісія на чолі з депутатом міської ради та головою комісії Шкула А. П. дає дозвіл на встановлення тимчасових споруд на ділянці, де ще не так давно росли дерева.

Чому активісти блокували будівництво!

Оскільки громадяни Марчук З.Р. та Марчук С.А. мали лише сервітуту для розміщення тимчасової споруди на місці, де був вчинений злочин (21 одне дерево різних порід оцінили в 25 776 грн), вони виконали ряд будівельних робіт на території. Зокрема було залито бетонні основи для подальшого зведення на них комерційних приміщень. Отже, про тимчасові споруди можна було забути. Жодним чином не реагувала поліція. Активною позицією активістів вдавалось зупиняти незаконне будівництво, аж до їх арешту. Саме арешт дав зелене світло в зведенні ряду незаконних споруд по вулиці 15 Квітня.

Держгеокадастр визнав самовільне захоплення земельної ділянки громадянкою Марчук З.Р.

Детальніше дивіться додаток №2

Люди в погонах стали на захист незаконних дій

Марчук розумів чому йде писати заяву в обласну прокуратуру області. Справою одразу активно зайнявся на той час перший заступник прокурора області Мукан І.Я. Три місяці прокурори тягнули справу, в січні 2018 коли активіст чітко в телефонній розмові заявив, щоб вони йшли зі своїми грошами в «жо..у», було дано команду затримувати на спробі вимаганні хабара. Тут прокурори показали всю гру свого інтелекту. Щоб допомогти Марчуку відбитись від активістів, розігрують гру в третього. До активістів активно почав нав’язувати свою допомогу адвокат Бутенко Андрій. За його словами, Марчук готовий оплатити певну суму, щоб активісти «закрили» очі на незаконне будівництво. Саме Бутенка затримують на отриманні 71 000 грн. Бутенко, а не активісти, отримував кошти. Адвокат Бутенко працює адвокатом в компанії Микитіва. Микитів та Марчук є друзями, про що вказує в своїй заяві останній, залучивши працівника своєї компанії змогли імітувати вимагання коштів.

Без людей в погонах така схема б не спрацювала. Тут варто згадати які саме правоохоронні органи здійснювали затримання. Прокурори обласної прокуратури та працівники ДВБ НП допомогли організувати усю схему. Мукан І.Я. після затримання одразу організовує прес-конференцію, де активно хвалиться про затримання активістів-корупціонерів, та про нові заяви від жертв діянь затриманих. Оприлюднено фрагмент відео, яке нібито показувати епізод вимагання коштів. Надалі прокуратура відмовиться надати повне відео для ознайомлення громадськості. Декілька заяв справді з’явились, але тут в гру вступає Джиджора В. Департамент внутрішньої безпеки НП під керівництвом Василя Джиджори допомагає з заявами. На ім’я Джиджори в один день написано дві заяви. Як смішно б це не звучало, але одна із заяв від все того друга Микитіва. Детальніше про цей злочин журналісти іншого видання висвітлювали під назвою «Схеми роботи поліції до і після реформи (ДОКУМЕНТИ)»

З неофіційних джерел стало відомо, що Мукан І.Я. відповідав за кількість «таких» заяв на Іваненка Михайла. Саме тому 12 прокурорів три місяці клопотали про запобіжний захід тримання під вартою для затриманого. Потрібний був час, щоб заяв появлялось все більше, але не склалось і згодом були змушені відпустити затриманого Іваненка. Не менше відзначились і люди в мантіях, без жодних підстав двічі підтримували прокурорів тримати під вартою, а згодом взагалі створили прецедент в тернопільській судовій практиці: за підозру в вимаганні хабара в 71 тисячу грн. призначають один мільйон застави. До того часу усі чиновники піймані на хабарі викручувались за мізерні суми в судах.

Роль Василя Джиджору в цій історії підтверджує розслідування журналістів Інтернет-видання «Рупор правди». На скандальній забудові по вулиці 15 Квітня на тернопільського журналіста було вчинено напад чоловіком дуже схожого на громадянина Микитів. Людина котра, аж дуже регулярно появляється в даній історії. За не офіційними даними саме Микитів здійснював будівельні роботи по зведенню кіосків біля ринку «Оріон». Окрім дружби з Марчуком, це може пояснювати його зацікавленість в даній справі. Поліція до сьогодні не знайшла нападника, котрий побив журналіста на місці незаконної забудови, невже і тут високий пост в поліції Василя Джиджори допоміг?

Після арешту активістів незаконне будівництво завершилось

Після арешту активістів, жодних перепон завершити незаконне будівництво приміщень для торгівлі не складало проблем. Правоохоронні органи, не тільки не заважали, різнобічно допомагали в цьому. Від зрізаних дерев до зведених приміщень поліція сліпо не помічала жодного правопорушення зі сторони забудовника. Можливо справді тут відіграли важливу роль дружні зв’язки з високими чиновниками з силових органів.

Стан будівництва весною 2018

Підштовхує на такі роздуми й останні події в прокуратурі області. На днях дисциплінарна комісія в Києві звільнила Мукана, як не достойного знаходитись в прокурорських рядах. Його підозрювали в сексуальних домаганнях підлеглих, та тиску на працівників прокуратури для досягнення потрібного результату в окремих справах.

Громадський сектор б’є на сполох ще з 2015 року про бізнесові інтереси Василя Джиджори, для яких він використовує своє службове становище. Про те жодних змін не відбувається. Комусь дуже потрібно, щоб саме такі люди працювали в тернопільські поліції.

Далі буде…

Додаток №1. Заява Марчука С.А.  в прокуратуру Тернопільської області.

Додаток №2 Акт обстеження земельної ділянки

 

Громадський погляд Тернопільщини

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE