Politerno > Україна і світ > Історія із “зеленим коридором” під Іловайськом – це гріх Порошенка, – Сенченко

Історія із “зеленим коридором” під Іловайськом – це гріх Порошенка, – Сенченко

  • 20 Серпня, 2018
  • 5130 Переглядів
  • 0

Основа сильної армії – не залізо, а люди – повага до солдата і довіра до командира. Якщо цього немає, відбувається те, що відбувається, – з армії йде багато сильних, підготовлених, маючих бойовий досвід патріотів.

За традицією в серпні військове і політичне керівництво країни в черговий раз напружилося напередодні вже четвертої річниці Іловайська.

Давати правдиві відповіді на питання суспільства українська влада, як і раніше, не збирається. Відповідати за злочинну бездіяльність і такі ж дії, що призвели до тяжких наслідків, теж.

Замість цього придворні політтехнологи на замовлення Верховного відповідального за цю трагедію реалізують завдання зміщення громадської дискусії з 24-29 серпня – апогею Іловайських подій, що припадає на вкрай незручний для влади період параду і початок політичного сезону, яким вони звикли відміряти черговий рік свого безбідного правління і нашого сплюндрованого війною і їх правлінням життя, на більш ранній термін.

В цьому році, через підконтрольні Банковій телеканали, тему Іловайська, в розрахунку на розсіяну увагу суспільства, штучно підтягнули до 10 серпня – дату початку операції по його взяттю, що припадає на пік відпускного періоду.

Крім того, в черговий раз фігурантами розслідування, проведеного в 2014 році Тимчасовою слідчою комісією Верховної Ради, вкидаються різні небилиці. Так, начальник Генерального штабу, який очолював свого часу «АТО», заявив в інтерв’ю BBC News Україна: «Сама операція по Іловайську була стратегічною, вона була тактичною. Це було рішення певних керівників із залученням поліцейських батальйонів особливого призначення, яких всі називають добровольцями».

Ну, по-перше, цих людей добровольцями заслужено вважає український народ, віддаючи їм шану за проявлену мужність. А що стосується самої операції, то вона здійснювалася на підставі затвердженого штабом «АТО» рішення «Про проведення військової операції по розгрому основних сил незаконних збройних формувань в м. Іловайськ і взяттю його під контроль».

Проведення зазначеної операції було частиною стратегічного плану штабу «АТО» по оточенню Донецька через Іловайськ і далі на Зугрес з завданням перерізати трасу Шахтарськ-Донецьк, використовувану для постачання і посилення угруповання Гіркіна, яке місяцем раніше за нерозслідуваних обставин легко перемістилося зі Слов’янська до Донецька.

До сих пір залишається без відповіді неодноразово озвучене питання про те, чому ударною силою військової операції були визначені легкоозброєні добровольчі батальйони МВС, призначені для виконання зовсім інших завдань.

Слідча комісія парламенту змогла похвилинно зафіксувати факти злочинної бездіяльності вищого військового керівництва, яке ігнорувало дані розвідки про масоване вторгнення регулярних частин російської армії і доповіді командирів, які перебували на передовій, про склад і напрямок руху ворожих колон.

Квартет у складі Порошенка, Гелетея, Муженка і Назарова все знав, але нічого не зробив для запобігання трагічного розвитку подій.

Замість чітких рішень і виразних наказів, командири у відповідь на доповіді про реальну обстановку чули від начальника штабу «АТО» генерала Назарова нецензурну лайку, звинувачення в боягузтві, погрози розправи, а від керівника «АТО» Муженка невиразне бурмотіння типу «доповідати при зміні обстановки».

Що ж стосується історії з «зеленим коридором», то справедливості заради треба сказати, що це гріх, в першу чергу, не Муженка, а Порошенка, який три доби мовчав у відповідь на терміновий запит Москви про передачу десяти російських десантників, в обмін на яких в той момент часу Путін готовий був не тільки забезпечити безперешкодний вихід наших бійців з оточення, але і погоджувався звільнити Савченко, Сенцова, бійців 2-ої батальйонної тактичної групи 72-ої бригади, що вийшли з-під ракетно-артилерійського обстрілу на територію Ростовської області, і на додачу віддати корвет «Тернопіль».

Вся брехня, яку співавтори Іловайської трагедії порціями підносять українському суспільству, демонструє їх реальне ставлення до захисників країни – живих і полеглих. Цією агресивної брехнею роз’їдається українська держава, деморалізується і руйнується наша армія.

Андрій Сенченко, голова Тимчасової слідчої комісії Верховної Ради України VII скликання з розслідування Іловайської трагедії

Читайте також: Моніторингова місія ООН із прав людини незадоволена розслідуванням Іловайської трагедії

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE