Politerno > Україна і світ > Рада включила в Конституції курс на ЄС і НАТО

Рада включила в Конституції курс на ЄС і НАТО

  • 7 Лютого, 2019
  • 1131 Переглядів
  • 0

Верховна Рада закріпила у Конституції курс України на Європейський союз та НАТО.

За прийняття законопроекту №9037 у цілому на засіданні 7 лютого проголосували 334 депутати.

Прийняття рішення зустріли оплесками.

“Це незворотність нашого європейського вибору, це початок справжньої євроінтеграції.  Україна буде в ЄС і НАТО”, – заявив після голосування спікер ВР Андрій Парубій.

Президент Петро Порошенко перед голосуванням назвав 7 лютого історичним днем.

“Сьогодні історичний день, коли в Конституції буде закріплено як зовнішньополітичні орієнтири рух України до ЄС і НАТО. НАТО – це про безпеку, не лише про військову, а і про безпеку громадянина, безпеку на вулицях, верховенство права. Зараз у Кремлі дуже уважно спостерігають за діями Верховної Ради. Не дочекаєтесь – не буде у вас радості. І Верховна Рада сьогодні продемонструє єдність, яку демонструє останні 4 роки”, – сказав Порошенко.

Як заявила лідер “Батьківщини” Юлія Тимошенко, мета України – членство в Європейському Союзі, тому партія “Батьківщина” одностайно проголосувала за зміни до Конституції щодо стратегічного курсу держави на набуття повноправного членства України в ЄС і НАТО.

“У сучасному конкурентному світі, де тільки починається напружена боротьба за ресурси, Україна не може залишитися самотньою, відстати від мейнстріму руху людства. Саме тому наша мета – членство в ЄС. І водночас ми маємо усвідомлювати, що коли проти нас ведуть війну, так само у військовому плані ми не можемо бути самотніми. Ми мусимо бути частиною НАТО”, – заявила Юлія Тимошенко з трибуни Верховної Ради.

Лідер “Батьківщини” наголосила, що про стратегічний курс України в НАТО вона говорила ще тоді, коли починала політичну кар’єру. І її команда підтримувала та підтримуватиме цю стратегію.

“Я була першим прем’єр-міністром, який подав заявку на отримання Плану дій щодо членства у НАТО”, – нагадала вона, обурившись, що це питання порушується всього за 50 днів до виборів.

Тимошенко підкреслила, що стандарти ЄС і НАТО передбачають верховенство права й чесні вибори. На її думку, чинний президент і найближче його оточення “підкуповують країну, щоб сфальсифікувати вибори”.

“Треба або реально слідувати цим цінностям і вести країну в ЄС і НАТО, перебудовуючи насамперед усе наше життя, або не використовувати такі речі під час нечесної президентської кампанії”, – сказала лідер “Батьківщини”.

Як повідомлялось, Верховна Рада відкрила ранкове засідання й відразу пішла на позапланову перерву до 10:30 за заявою ВО “Батьківщина” та Радикальної партії Олега Ляшка.

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE