Politerno > Україна і світ > Чому Порошенко вирішив раптом звільнити свого головного охоронця

Чому Порошенко вирішив раптом звільнити свого головного охоронця

  • 7 Травня, 2019
  • 2943 Переглядів
  • Comments Off

Президент Петро Порошенко звільнив з посади заступника начальника Управління державної охорони, начальника Служби безпеки президента України Юрія Федорова. Указ від 3 травня 2019 року було оприлюднено на сайті глави держави.

Стали відомі подробиці звільнення Юрія Федорова.

Джерела в Управлінні держохорони відзначають, що відповідний указ за підписом Порошенка видано 3 травня. Тобто ще в той час, поки Порошенко залишається чинним главою держави.  

За логікою, Федоров повинен був охороняти свого шефа до кінця каденції, а не прощатися з ним за кілька тижнів до його відходу з Банкової.

За інсайдерською інформацією, таке поспішне рішення президент ухвалив неспроста. Справа в тому, що Федоров – дуже важлива людина в оточенні президента. Крім своєї безпосередньої роботи з охорони Порошенка, за ним значився ще ряд особливих функцій.

По-перше, як стверджують опоненти Петра Олексійовича, саме він відповідав за потрапляння готівки на територію Банкової. “Його роль починається тоді, коли потрібно пронести готівку в чорних небрендованих сумках. В особливо складних і дорогих випадках гроші перераховували безготівково”, – писав у своїй книзі нардеп Олександр Онищенко, згадуючи і про те, як йому самому довелося заносити половину з 12 мільйонів готівки в АП. Крім того, за словами Онищенка, Федоров відповідав за різні специфічні доручення щодо розносу готівки зацікавленим особам.

Другий момент – Федоров створював для Порошенка атмосферу повного затишку під час його передвиборчого туру по Україні. Саме начальник охорони президента відповідав за “усунення” (починаючи від простого відведення, закінчуючи відвертими побиттям ) тих українців, які хотіли задати незручні питання главі держави.

“З огляду на всю цю специфіку діяльності Федорова, Порошенко вирішив його звільнити заздалегідь, щоб у того була можливість покинути Україну і зникнути з поля зору українських правоохоронців. Федоров занадто багато знає, а тому для Петра Олексійовича буде правильно заховати його від гріха подалі”, – говорить джерело.  

Крім того, як стверджує джерело, ще одним мотивом для звільнення Федорова є те, що він отримує великі компенсаційні виплати. Які нове керівництво УДО може і відмовитися виплачувати (або оскаржить їх в суді). Тому поки нинішній начальник УДО Валерій Гелетей при посаді, Федорову і будуть виплачені всі кошти в повному обсязі.  

Загравання Гелетея з Зеленським і гарбуз для Гарбузенка

Джерела в УДО також повідомляють, що сам Валерій Гелетей намагається активно наводити мости з новим президентом.  

З цією метою він разом з начальником Департаменту особистих охорон УДО В’ячеславом Гарбузенком намагався сконтактувати із Зеленським відразу після прильоту того з Туреччини і запропонувати йому групу охорони, а також броньований автомобіль.

Однак контакту не вийшло. З Гарбузенком поспілкувався Максим Донець, який зараз виконує функцію охоронця Володимира Зеленського (а до цього працював у Ігоря Коломойського). Відповідь Донця була лаконічною: “Поки не потребуємо”.

Також джерело говорить, що наміри Гелетея забезпечити охорону Зеленського силами УДО є порушенням закону, оскільки Управління має право охороняти лише вищих державних чиновників, до яких Зеленський до своєї інавгурації не відноситься.

Як відомо, в травні 2015 року Федоров став власником квартири на вулиці Тарасівській, 21 в центрі Києва. Квартиру площею 117 кв. м. охоронцеві Порошенка виділило Державне управління справами.  

Джерело

Діліться у соцмережах:

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE