Politerno > Україна і світ > Зеленський призначив Абромавичуса в “Укроборонпром”

Зеленський призначив Абромавичуса в “Укроборонпром”

  • 12 Червня, 2019
  • 1801 Переглядів
  • Comments Off

Колишнього міністра економічного розвитку Айвараса Абромавичуса призначено членом наглядової ради державного концерну “Укроборонпром”.

Про це йдеться в указі президента №402 Володимира Зеленського від 12 червня.

“Призначити Абромавичуса Айвараса членом наглядової ради державного концерну “Укроборонпром” (за згодою)”, – йдеться в указі.

Відзначається, що указ набирає чинності з дня його опублікування.

Крім того, указом Зеленський виключив із попереднього указу абзаци про призначення членів наглядової ради Ярослава Скалька та Ігоря Черкаського y зв’язку із закінченням строку повноважень.

У 2018 році екс-президент Петро Порошенко призначив на посаду голови наглядової ради “Укроборонпрому” ректора КПІ ім. Сікорського Михайла Згуровського.

У кінці 2018 року журналісти оприлюднили велике розслідування про розкрадання в оборонці, зокрема в “Укроборонпромі”, до яких був причетний заступник секретаря РНБО Олег Гладковський. Того ж дня Гладковського звільнили, а Порошенко обіцяв міжнародний аудит концерну.

За даними концерну, наглядова рада є вищим органом управління “Укроборонпрому“, до її повноважень входить затвердження стратегії розвитку і напрямів діяльності концерну, здійснення контролю за виконанням концерном та його учасниками покладених на них завдань, затвердження напрямів діяльності концерну, визначення інвестиційної політики.

Також наглядова рада контролює ефективне використання і збереження об’єктів держвласності, провадження фінансово-господарської діяльності концерну.

23 травня Абромавичус заявив, що обговорював з президентом Зеленським своє можливе призначення.

За його словами, він хотів би працювати в уряді чи на держпідприємстві, але не в АП чи парламенті.

У 2014 році Айвараса Абромавичуса особисто запросив до команди президент України Петро Порошенко. Він надав йому українське громадянство й звернувся до фракції “Солідарність” з пропозицією висунути його на посаду міністра економічного розвитку й торгівлі.

В лютому 2016 року міністр економіки Абромавичус заявив про свою відставку. Коли в нього запитали про причини, він сказав, що не хоче, аби на нього тисли окремі політики. Зокрема, тоді прозвучало прізвище Кононенка.

Останній, за словами міністра, проти його волі намагався призначити йому заступником Андрія Пасішника. У ЗМІ потрапили скрін-шоти переписки Абромавичуса і Пасішника. “Мене запрошував до себе Кононенко. Сказав, що з прем’єром вони погодили”, – написав Пасішник Абромавичусу.

У 2019 Абромавичус працював у команді кандидата в президенти Володимира Зеленського в якості радника та експерта.

Діліться у соцмережах:

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE