Politerno > Україна і світ > ВР призначила Гончарука прем’єром, стали відомі майбутні міністри його Кабінету

ВР призначила Гончарука прем’єром, стали відомі майбутні міністри його Кабінету

  • 29 Серпня, 2019
  • 939 Переглядів
  • Comments Off

Верховна Рада 9 скликання на засіданні 29 серпня проголосувала за призначення прем’єр-міністром України заступника керівника офісу президента Олексія Гончарука.

За відповідну кандидатуру проголосували 290 народних депутатів.

Відзначимо, що “Опозиційна платформа – За життя”, “Європейська солідарність”, “Голос” та “Батьківщина” кандидатури Гончарука не підтримали.

Зокрема, “ОПЗЖ” вважає, що головним завданням прем’єра має бути не імідж і економічне зростання, а налагодження миру на Донбасі, а “ЄС” поставила під сумнів прозорість відбору кандидата, “Голос” не підтримав прем’єра, бо не знає складу уряду. 

Новий прем’єр, який виступив з трибуни ВР, сказав, що у наступному році кожна третя гривня в Україні піде на обслуговування боргів. За його словами, новому уряду буде не легко. Він додав, що не дивлячись на всі зміни і на 10 млн тих, хто живе на межі бідності, в Україні досі процвітає корупція. 

Прем’єр вважає, що головним показником привабливості для бізнесу мають стати дешевші ресурсів. Гончарук обіцяє взятися на кредитну ставку та імідж України в світі. Він вважає, що кредит під 12-13% річних – це реально.

Гончарук висловив підтримку словам президента Володимира Зеленського щодо швидких та ефективних змін в Україні.

“У новому уряді красти не будуть… Уже за кілька тижнів у Києві буде місія МВФ, з якою ми будемо вести переговори з приводу нової 3-4 річної програми співпраці з Україною…

У нас в Україні задекларований неадекватний прожитковий мінімум, той мінімум, який у нас на папері, насправді, не дає можливість людині прожити”, – сказав Гончарук

Проект постанови про призначення Гончарука на посаду прем’єр-міністра з’явився на сайті Верховної Ради 29 серпня. Його подав президент Володимир Зеленський. Президент вніс постанову за пропозицією фракції “Слуга народу”, яка створила коаліцію в Раді.

27 серпня ЗМІ повідомили, що президент Володимир Зеленський пропонуватиме парламенту призначити на пост прем’єра Гончарука.

До того колишній бізнес-партнер президента олігарх Ігор Коломойський заявляв, що серед головних претендентів на крісло майбутнього прем’єр-міністра є Гончарук.

Довідка: Олексій Гончарук – заступник керівника Офісу президента. За освітою Гончарук юрист, працював керуючим партнером в одній з юридичних фірм. У 2014 році балотувався у народні депутати під №1 списку партії “Сила людей”, яка тоді набрала 0,1% голосів. 

Згодом Гончарук був позаштатним радником скандального міністра екології Ігоря Шевченка, якого запам’ятали тим, що він літав на одному чартері з олігархом Олександром Онищенком. Далі нинішній заступник глави ОПУ працював радником першого віце-прем’єра Степана Кубіва.

З 2015 року Гончарук очолив офіс ефективного реагування BRDO, який фінансує Європейський Союз. Цей офіс займається спрощенням системи державного регулювання у відносинах держави і бізнесу. 

Навесні цього року співзасновник Monobank Дмитро Дубілет познайомив Гончарука з Андрієм Богданом, який і привів його на Банкову. На новій роботі у нього склалися хороші відносини з Богданом. Джерела запевняють, що Гончарук дослухається до свого керівника та не перечить йому. 

Гончарук супроводжував президента у робочих поїздках та на важливих економічних зустрічах. 

Сіврозмовники “Української правди” повідомили про плани ВР 9 скликання призначити до складу уряду нових міністрів, за винятком міністра внутрішніх справ та міністра фінансів.

Деякі кандидатури змінюються в останній момент, але на разі планують такі призначення:

Міністр Кабінету міністрів – Дмитро Дубілет.

Віце-прем’єр із питань євроінтеграції – Дмитро Кулєба, дипломат та фахівець з комунікацій, представник України при Раді Європи.

Міністр фінансів – Оксана Маркарова, яка й обіймала цю посаду донині.

Міністр економіки – Тимофій Милованов, почесний президент Київської школи Економіки (KSE).

Міністр інфраструктури – Владислав Криклій.

Міністр енергетики – Олексій Оржель, обраний нардепом від “Слуги народу”, раніше працював у енергетичній сфері.

Міністр оборони – Андрій Загороднюк, раніше призначений позаштатним радником Володимира Зеленського та членом наглядової ради “Укроборонпрому”.

Міністр внутрішніх справ – Арсен Аваков, який очолював МВС останні 5 років..

Міністр закордонних справ – Вадим Пристайко, який поки суміщає посади представника України при НАТО та заступника глави ОПУ.

Міністр охорони здоров’я – Зоряна Скалецька (Черненко).

Міністр освіти – Ганна Новосад.

Міністр юстиції – Денис Малюська, №25 у списку “Слуги народу”.

Міністр житлово-комунального господарства – Альона Бабак.

Міністр соціальної політики – Юлія Сколовська.

Міністр гуманітарної політики – Володимир Бородянський, позаштатний радник президента, колишній директор холдингу StarLightMedia і колишній гендиректор телеканалу СТБ.

Міністр ветеранів і тимчасово окупованих територій – Оксана Коляда.

Міністр із питань IT – Михайло Федоров, нині радник президента з цифровізації.

За даними УП, команда президента особисто проводила співбесіди з кандидатами в міністри і навіть 29 серпня Володимир Зеленський ще продовжував співбесіди з кандидатами на деякі посади в уряд.

Нагадаємо, раніше ми повідомляли, що президент Володимир Зеленський пропонує Верховній Раді призначити прем’єр-міністром України заступника голови Офісу президента Олексія Гончарука.

Іншого заступника голови Офісу президента Вадима Пристайка Зеленський висунув на посаду міністра закордонних справ.

Глава держави вніс до Верховної Ради проекти постанов про призначення Андрія Загороднюка міністром оборони України, про надання згоди на призначення Руслана Рябошапки на посаду Генерального прокурора України та про призначення Івана Баканова головою Служби безпеки України.

Також стало відомо, що нродні депутати на першому засіданні Верховної Ради 9 скликання призначили головою парламенту представника партії “Слуга народу” Дмитра Разумкова.

На посаду першого заступника голови Верховної Ради призначено Руслана Стефанчука, а заступником спікера парламенту стала представниця “Батьківщини” Олена Кондратюк.

Діліться у соцмережах:

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE