Politerno > Україна і світ > Пенсії, пільги та субсидії будуть моніторити по-новому

Пенсії, пільги та субсидії будуть моніторити по-новому

  • 18 Жовтня, 2019
  • 974 Переглядів
  • 0

17 жовтня Верховна Рада прийняла закон про верифікацію та моніторинг держвиплат. Законопроектом визначено порядок надання рекомендацій органам, що здійснюють державні виплати, та опрацювання ними рекомендацій, а також підходи щодо повернення неправомірно отриманої реципієнтом державної виплати.

Відтепер органи Мінфіну перевірятимуть інформацію, необхідну для отримання пенсії, допомоги, пільги, субсидії, стипендії, інших виплат, що здійснюються за рахунок коштів бюджетів, фондів загальнообов’язкового державного соціального і пенсійного страхування.

Органи, що здійснюють державні виплати, зможуть приймати рішення щодо припинення або продовження державних виплат реципієнтам за результатами опрацювання рекомендацій, наданих органом, що здійснює верифікацію та моніторинг держвиплат. Вони ж будуть здійснювати заходи щодо повернення та/або стягнення сум неправомірно отриманих державних виплат.

Питання верифікації державних виплат – не нове і навіть було предметом розгляду в Конституційному Суді. Так, 11 жовтня 2018 року КСУ визнав неконституційними деякі положення Бюджетного кодексу України, які давали Мінфіну право отримувати інформацію, що містить персональні дані. Але завдяки Закону № 2621, що запрацював із 01.01.2019 р., Мінфін знову отримав право на безоплатне отримання інформації, що містить банківську таємницю, персональні дані, та на доступ до автоматизованих інформаційних і довідкових систем, реєстрів та банків даних, держателем (адміністратором) яких є державні органи або органи місцевого самоврядування.

До цього моменту здійснення верифікації та моніторингу пенсій, допомог, пільг, субсидій, інших соціальних виплат регулювався Порядок № 136. За інформацією Урядового порталу протягом 2018 року за результатами верифікації підтверджено до повернення в бюджет неправомірно призначених державних виплат на загальну суму понад 50 млн грн.

Також читайте: Трепак Медяника. Як листування про цукор і прокурора створило проблеми для “слуги народу”

 

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE