Politerno > Україна і світ > Ув’язнений підозрюваний, якому загрожує 15 років, вільно ходить Одесою, – Слідство.Інфо (Відео)

Ув’язнений підозрюваний, якому загрожує 15 років, вільно ходить Одесою, – Слідство.Інфо (Відео)

  • 22 Жовтня, 2019
  • 1093 Переглядів
  • 0

Незважаючи на суворі умови в слідчих ізоляторах, де арештанти 23 години на добу сидять під замком у камерах, в Україні деякі ув’язнені вільно пересуваються по території СІЗО і навіть за його межами.

Як повідомляють журналісти Слідство.Інфо у фільмі “Тюрма можливостей”, в українських СІЗО є окремі категорії ув’язнених, які користуються забороненими благами.

У фільмі йдеться про Теймураза Пейкрішвілі, якому загрожує 15 років в’язниці і за офіційною версією він вже 5 років перебуває в СІЗО Одеси.

Однак журналісти проєкту отримали з власних джерел відеозапис, на якому видно, що схожа на Пейкрішвілі людина вільно переміщається на свободі без наручників. На записах із приватної стоматологічної клініки видно, як людина, схожа на Пейкрішвілі, виходить зі стоматологічного кабінету і розмовляє по мобільному телефону. За цим спостерігає людина, яку журналісти ідентифікували як конвоїра слідчого ізолятора. Він дозволяє ув’язненому зустрічатися з близькими, приймати пакети і навіть вільно гуляти вулицею.

Конвоїра звати Олександр Торзюк. Його робота – виявляти злочини серед ув’язнених і співробітників. Журналісти продемонстрували йому відеозапис з лікарні, втім, Олександр не впізнав себе на відео і запевнив, що в СІЗО все відбувається відповідно до чинного законодавства.

Не впізнав себе на фото зі стоматології і в’язень Пейкрішвілі, до якого Слідство.Інфо прийшло на одне із судових засідань. Він відмовився коментувати інформацію про відвідування клініки. Однак журналісти дізналися, що це не єдиний візит Пейкрішвілі в стоматологію – він був там щонайменше ще раз упродовж останніх місяців.

Журналісти зустрілися з начальником Одеського СІЗО Володимиром Шевченком і запитали, що він думає про діяльність підлеглих, яких звинувачують у корупції. Однак чиновник не захотів розмовляти на цю тему: “Слідство закінчиться, потім буде видно”. Шевченка теж підозрюють у корупції. Його звинувачують у тому, що п’ять років тому, коли Шевченко був начальником Ізмаїльського СІЗО, він вимагав від ув’язненого тисячу доларів.

Майже два місяці журналісти намагалися поговорити з відомствами, відповідальними за тюремну систему в Україні. Державна кримінально-виконавча служба відмовила в інтерв’ю. А Міністерство юстиції проігнорувало їхній запит. Двоє заступників міністра юстиції після тривалих переговорів так і не зважилися на відкрите інтерв’ю. Тому журналістам довелося звернутися до міністра юстиції безпосередньо.

Міністр юстиції Денис Малюська попросив передати йому факти, про які дізналися журналісти, а також анонсував звільнення в керівному складі Державної кримінально-виконавчої служби.

Під час короткої розмови на публічному заході Денис Малюська сказав, що йому не відомо про випадки прогулянки ув’язнених на свободі без наручників. Але він знає про особливе ставлення до окремих арештантів з боку адміністрацій установ: “Уже проводиться кілька службових розслідувань в установах Південного регіону. Я це точно знаю, тому що ми почали службове розслідування кілька тижнів тому з цього приводу. Тобто факти було встановлено спеціальною інспекцією”.

Сьогодні ми повідомляли, що слідчі ДБР відкрили кримінальні провадження за матеріалами журналістського розслідування, у якому міститься інформація щодо можливих протиправних дій правоохоронців, які сприяють вільному переміщенню в’язнів за межами місць позбавлення волі.  

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE