Politerno > Україна і світ > Як Росія видає підроблені паспорти терористам

Як Росія видає підроблені паспорти терористам

  • 8 Листопада, 2019
  • 1501 Переглядів
  • 0

Міжнародна незалежна слідча група Bellingcat оприлюднила деталі розслідування, за результатами якого було встановлено вигадані прізвища терориста Ігоря Безлер і полковника ГРУ Олега Іваннікова за виданими їм у Росії паспортами, серії яких мають послідовну нумерацію.

“Безлер – лише один з багатьох російських оперативних працівників, яким російські спецслужби передавали підроблені паспорти під час роботи в Україні. Використовуючи злиті російські бази даних, лише за кількома основними біографічними деталями можна розкрити особу оперативника, як це спостерігається з іншим представником ГРУ – Олегом Іванніковим (“Андрій Лаптєв”)”, – йдеться в матеріалі.

Розслідувачі Bellingcat з’ясували, що Безлеру був виданий внутрішній російський паспорт на прізвище Береговий, з усіма даними (дата народження, ім’я / по батькові) такими ж, як і у справжньої людини, котра проживає в окупованому Сімферополі.

“Безлер / Береговий використовував цей паспорт для подорожей по Росії і Україні, як це було виявлено в онлайн-базах даних, що є у вільному доступі, і які показують активність російських авіаперельотів в 2014 році”, – вказують розслідувачі.

Вони надають алгоритм розшифровки серій російських паспортів (місце і рік видачі, серійний номер) і доводять, що паспорт “Берегового” (номер 4513078492) видав московський офіс, форма паспорта була надрукована в 2013 році, а сам він був виданий або в 2013, або в 2014 році.

Паспорт “Лаптєва” має номер 4513078464 і відрізняється від паспорта “Берегового” тільки двома останніми цифрами. Про підробку паспортів також свідчить і той факт, що в базі даних платників податків РФ немає ідентифікаційних номерів осіб з такими паспортами.

У Bellingcat також вказують, що раніше подібним чином було виявлено, що ГРУ видавало паспорта бійцям приватної військової компанії “Вагнер”. Документи були видані в тому ж “паспортному районі”, а останні цифри серії паспортів були порядково досить близькі один до одного, що свідчить про те, що вони були підроблені в один і той же час.

Нагадаємо, Ігор Безлер – найманець РФ, терорист. Брав участь в окупації Криму Росією навесні 2014 року, а після в війні РФ проти України на Донбасі. Безлер є російським диверсантом з ГРУ, який керував захопленням будівлі СБУ в Донецьку і захопленням райвідділу МВС України в місті Горлівка навесні 2014 року”.

Раніше дослідницька група Bellingcat оприлюднила дані 12 осіб, які, за її твердженням, причетні до краху “Боїнга 777”, збитого в небі над Донбасом в 2014 році. Серед всіх імен фігурує Ігор Миколайович Безлер, позивний “Бєс”. Відзначається, що він сприяв помилкової ідентифікації MH17 як військового літака.

 

Читайте також: Українці хочуть, щоб Донбас після деокупації відбудовувала РФ

 

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE