Politerno > Україна і світ > Піар із «сильною» гривнею коштував бюджету 2,3 млрд грн

Піар із «сильною» гривнею коштував бюджету 2,3 млрд грн

  • 13 Лютого, 2020
  • 875 Переглядів
  • 0

Державний бюджет України у січні 2020 року недоотримав близько 2,3 мільярда гривень запланованих надходжень через те, що курс гривні був вищим, аніж очікувалося під час ухвалення закону про держбюджет на 2020 рік.

Про це повідомив голова Рахункової палати Валерій Пацкан.

Найбільше доходів державному бюджету приносить податок на додану вартість, який сплачується з імпортних товарів. Розмір цього податку залежить від вартості товарів, а вартість імпорту — від курсу валют. Чим нижчий курс валют — тим меншою є податкова база та, відповідно, надходження до бюджету.

«Звичайно січень не є показовим, але певні висновки щодо виконання плану основних показників державного бюджету можу висловити. Основний висновок такий — рік новий, а проблеми ті самі», — повідомив Пацкан під час засідання комітету Верховної Ради з питань бюджету.

У Рахунковій палаті зазначають, що значне недовиконання бюджету пов’язане з поганим макроекономічним прогнозуванням в Україні. Під час складання бюджету уряд напрогнозував, що у 2020 році долар коштуватиме 27,5 гривні, хоча насправді курс коливається на рівні 23-24,5 гривні за долар.

За січень 2020 року державний бюджет було недовиконано приблизно на чверть за доходами. Цьому сприяв занизький курс валют, який вплинув на надходження від імпорту.

Читайте також: На охорону Зеленського в Омані з бюджету пішло 74,3 тис. грн, – УДО

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE