Politerno > Україна і світ > Без зарплат за лютий може залишитися чимало працівників бюджетної сфери

Без зарплат за лютий може залишитися чимало працівників бюджетної сфери

  • 1 Березня, 2020
  • 1454 Переглядів
  • 0

Також очікуються істотні проблеми з виплатами стипендій учням і студентам. Наявна інформація про “дірку” в бюджеті у 32,9 мільярдів гривень.

Станом на 28 лютого 2020 року Міністерством фінансів та головними розпорядниками не затверджено 135 паспортів із обсягом видатків 300 млрд. гривень по загальному та спеціальному фонду (25% обсягу видатків), через що Держказначейство у лютому заблокувало 41% платежів на 32,9 млрд. грн., з них по захищеним видатками 21,3 млрд. гривень. Про це  повідомило джерело в уряді України. Таким чином, за словами джерела, залишилися невиплаченими за лютий зарплата працівникам бюджетної сфери та стипендії учням і студентам.

Про це пише “Апостроф“.

Відповідно до статті 20 Бюджетного кодексу України порядки, використання коштів державного бюджету за бюджетними програмами, вперше визначеними законом про Державний бюджет України, затверджуються протягом 30 днів з дня набрання ним чинності, тобто до 30 січня 2020 року.

Також відповідно до вищезазначеної статті Бюджетного кодексу України головний розпорядник бюджетних коштів розробляє та протягом 45 днів з дня набрання чинності законом про Державний бюджет України затверджує спільно з центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування державної бюджетної політики, паспорт бюджетної програми.

Граничний термін затвердження паспортів бюджетних програм закінчився 14 лютого 2020 року.

Через відсутність паспортів бюджетних програм, зазначило джерело, з 17 лютого 2020 року Державне казначейство не здійснює відповідні платежі.

Станом на 09-00 28 лютого 2020 року за даними Державної казначейської служби та Міністерства фінансів із 487 паспортів бюджетних програм, що потребують затвердження у поточному році, затверджено 352 паспорти, або 72%. Ця інформація також підтверджується даними на офіційному сайті Державного казначейства: читайте тут і тут.

Загалом не затверджено 135 паспортів із обсягом видатків 300 млрд.гривень по загальному та спеціальному фонду.

Зокрема, по Міністерству соціальної політики не затверджені паспорти за бюджетними програмами:

фінансове забезпечення виплати пенсій, надбавок та підвищень до пенсій, призначених за пенсійними програмами, та дефіциту коштів Пенсійного фонду – 172,6 млрд.грн.;

соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи – 1,4 млрд.грн.;

щорічна разова грошова допомога ветеранам війни і жертвам нацистських переслідувань та соціальна допомога особам, які мають особливі та особливі трудові заслуги перед Батьківщиною – 1,4 млрд.грн.,

надання одноразової грошової допомоги сім’ям осіб, які загинули внаслідок авіаційної катастрофи, що сталася 8 січня 2020 р. на території Ісламської Республіки Іран

виплата соціальних стипендій студентам (курсантам) закладів фахової передвищої та вищої освіти дітям-сиротам, дітям-інвалідам, дітям з малозабезпечених сімей – 0,8 млрд.грн.;

(відповідальні – Міністр фінансів Оксана Маркарова, головний розпорядник – Мінсоцполітики, міністр Юлія Соколовська).

По Міністерству охорони здоров’я:

Реалізація програми державних гарантій медичного обслуговування населення – 72 млрд.грн.;

Забезпечення медичних заходів окремих державних програм та комплексних заходів програмного характеру – 8,1 млрд.грн. (ліки)

(відповідальні – Міністр фінансів Оксана Маркарова, головний розпорядник – МОЗ, міністр Зоряна Скалецька);

По Міністерству освіти і науки:

виплата академічних стипендій студентам (курсантам), аспірантам, докторантам закладів фахової передвищої та вищої освіти – 3,5 млрд.грн.

підготовка кадрів Київським національним університетом імені Тараса Шевченка – 1,7 млрд.грн.

загальнодержавні заходи у сфері освіти – 747 млн.грн.;

наукова і науково-технічна діяльність закладів вищої освіти та наукових установ – 1,2 млрд.грн.;

фонд Президента України з підтримки освіти, науки та спорту – 500 млн.грн.;

фонд розвитку закладів вищої освіти – 250 млн.грн.;

(відповідальні – Міністр фінансів Оксана Маркарова, головний розпорядник – МОН, міністр Ганна Новосад);

Таким чином, за даними Держказначейства не проведено касових видатків на 32,9 млрд.грн. або 41,1% від плану на лютий, з них захищені видатки (зарплати, стипендії, пенсії, харчування тощо) – 21,3 млрд.гривень або 40,2% від плану на лютий. Залишилися невиплаченими за лютий зарплата працівникам бюджетної сфери та стипендії учням і студентам.

Читайте також: Діяльність ВР не схвалюють 70% українців, а відставки Гончарука хочуть 44% опитаних – КМІС

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE