Politerno > Україна і світ > Відпустка на час карантину – інструкція

Відпустка на час карантину – інструкція

  • 13 Березня, 2020
  • 1409 Переглядів
  • 0

В Україні можна піти у відпустку на період карантину без збереження заробітної плати.

Карантин в Україні через поширення коронавирусу введено з 12 березня до 3 квітня, і в зазначений період Кабмін розпорядився закрити всі навчальні заклади незалежно від форми власності та сфери управління.

Таким чином, дітей відправляють на вимушені канікули на три тижні, і перед деякими батьками постає питання – хто зможе простежити за дитиною вдома, якщо роботу ніхто не відміняв.

Українці, які бажають на період карантину піти у відпустку і залишатися з дітьми в цей час, можуть написати відповідну заяву. Які потрібні документи і який алгоритм дій?

Хто може скористатися таким правом

Згідно із законом, відпустку без збереження зарплати за бажанням працівника надається в обов’язковому порядку матері або іншій особі, яка доглядає за дитиною віком до 14 років на період оголошення карантину на відповідній території.

Під карантином маються на увазі адміністративні та медико-санітарні заходи, що застосовуються для запобігання поширенню особливо небезпечних інфекційних хвороб. У тому числі і нового китайського коронавірусу COVID 19.

Право на відпустку на період оголошення карантину (без збереження зарплати) мають:

  • матір;
  • батько;
  • бабуся;
  • дідусь;
  • інші родичі, які фактично доглядають за дитиною;
  • особа, яка усиновила дитину;
  • особа, яка взяла під опіку дитину;
  • один з прийомних батьків;
  • один з батьків-вихователів.

Процедура надання відпустки

Період, на який оголошений карантин, повинен бути підтверджений документально, тому важливо взяти довідки з навчальних закладів (про карантин) або копії наказів про призупинення навчального процесу.

До заяви про відпустку на період карантину потрібно додати копію свідоцтва про народження дитини і документ, який посвідчує відповідний статус працівника (заява працівника про надання відпустки без збереження заробітної плати на період оголошення карантину).

Ознайомившись із заявою та документами роботодавець зобов’язаний видати наказ (розпорядження) про надання такої відпустки.

Як свідчить пункт 3-1 частини 1 статті 25 Закону № 504 “Про відпустки”, відпустку без збереження заробітної плати надається на період оголошення карантину на відповідній території. Оскільки весь період карантину може тривати кілька тижнів і при необхідності може тривати і вводитися кілька разів протягом року, така відпустка може бути продовжений і надаватися стільки раз, скільки протягом року буде відповідних подій.

У Мінсоцполітики України роз’яснили, що роботодавці за рахунок власних коштів можуть встановлювати додаткові трудові та соціально-побутові пільги для працівників, зокрема, інші види оплачуваних відпусток або відпусток більшої тривалості, ніж встановлено законодавством, на умовах, визначених у колективному договорі.

Альтернативні варіанти для працівника і роботодавця

Крім відпустки батьки дітей до 14 років на період оголошення карантину можуть скористатися іншими правами і гарантіями, а саме:

Читайте також: Ситуація з коронавірусом на даний час

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE