Politerno > Україна і світ > Столицю затягнуло димом із зони ЧАЕС, киян просять зачинити вікна і не виходити

Столицю затягнуло димом із зони ЧАЕС, киян просять зачинити вікна і не виходити

  • 17 Квітня, 2020
  • 753 Переглядів
  • 0

В повітрі над Києвом зафіксовано продукти горіння, які принесло вітром з пожеж у Житомирській області та Зоні відчуження.

У КМДА зазначили, що радіаційний фон у столиці в межах норми. За версією відомства, причиною диму є пожежі у Житомирській області і Зоні відчуження.

Фахівці закликають:

  • обмежити перебування на відкритому повітрі;

  • тримати вікна зачиненими, особливо вночі і рано вранці

  • ввімкнути системи кондиціонування та очищення повітря;

  • проводити вологе прибирання, корисно поставити ємкості з водою, щоб підвищити вологість повітря;

  • збільшити споживання рідини до 2-3 літрів на день для дорослих.

Водночас ДСНС про дим з зони відчуження не повідомляє.

“Протягом дня 16 квітня на території Київської області зафіксовано випадки загорання трав’яного настилу та лісової підстилки, зокрема у Вишгородському, Іванківському районах та на території Ірпінської зони. Також на території міста Києва та Київської області спостерігались непоодинокі випадки спалювання сухої трави та сміття на території приватних домогосподарств. Крім того, на території Житомирської області триває гасіння декількох осередків загорання трав’яного настилу.

Разом з тим повідомляємо, що протягом дня вітер був західного напрямку, а на вечір змінився на північно-західний. Враховуючи вищевикладене та з урахуванням умов пересування повітряних мас та атмосферного тиску утворилися сприятливі умови для поширення продуктів горіння у повітрі на території міста Києва”.

Директор Українського гідрометцентру Микола Кульбіда, якого цитує Державна служба з надзвичайних ситуацій, повідомив наступне:

“Причиною утворення такого явища стало посилення швидкості вітру до 15 – 20 м/с західного напрямку, який не має жодного відношення до переміщення повітряної маси з боку Чорнобиля. Крім того, внаслідок тривалої відсутності опадів та пересушування ґрунту, верхні шари цього ґрунту видувалися поривами вітру і переміщалися в приземному шарі атмосферного повітря”.

Нагадаємо, лише на 10-й день пожежі в лісах під Чорнобилем президент Володимир Зеленський вирішив розібратися в ситуації.

Читайте також: Чому влада мовчала про “чорнобильське лихо” – розслідування

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE