Politerno > Україна і світ > Уряд просять припинити неринкове ціноутворення електроенергії – СУП

Уряд просять припинити неринкове ціноутворення електроенергії – СУП

  • 13 Травня, 2020
  • 788 Переглядів
  • 0

Комітет з питань промисловості та інфраструктури Союзу українських підприємців (СУП) закликав уряд врегулювати ситуацію з неринковими підходами до ціноутворення електроенергії.

Про це йдеться в заяві Комітету СУП.

“97 депутатів ВРУ, серед яких глава Комітету з фінансів, податкової та митної політики Гетманцев і глава Комітету з енергетики Герус, звернулися до прем’єра Шмигаля з проханням вжити заходів щодо недопущення зниження частки електроенергії АЕС в структурі генерації і переглянути прогнозний баланс об’єднаної енергосистеми країни”, – йдеться у зверненні СУП.

Підставою для звернення стали заяви в.о. міністра енергетики Ольги Буславець щодо зупинки трьох блоків АЕС і плани зменшення виробництва ще на п’яти блоках АЕС. 10 травня потужність генерації АЕС впала до 7,41 тис МВт, що становить 53% потужності українських АЕС.

У зверненні депутати зазначають, що “середньозважена ціна електроенергії, яка була реалізована на “Ринку на добу вперед” (у травні) виросла на 13% в порівнянні з квітнем 2020 року”, що збільшило навантаження на реальний сектор економіки.

У зв’язку зі зниженням частки АЕС додаткові можливості на ринку електроенергії отримають вугільні та сонячні електростанції, які постачають енергію дорожче.

Таким чином, вартість енергоресурсів для промисловості буде рости, що відіб’ється на ціні товарів, які виробляють українські підприємці. Депутати вважають, що обмеження роботи АЕС можуть призвести до віялових відключень, що загрожує зупинкою виробництв і збитками.

“Підприємства-члени Союзу українських підприємців ведуть бізнес в країнах ЄС і знають, що українські ціни на електроенергію вище. Це важко прийняти”, – йдеться в повідомленні.

Раніше “АрселорМіттал Кривий Ріг” (АМКР) заявив, що заводи компанії в Європі платять за електроенергію в 2-3 рази дешевше, ніж в Україні. Це підтверджує, що ціна електроенергії в Україні завищена і не відображає світового тренду на зниження цін на сировину та енергоресурси.

Ціна на електроенергію має велике значення не тільки для металургії, а й для бізнесу, витрати на електроенергію позначаються на вартості продукції. Висока ціна на енергію стає критичним фактором.

“Українські промисловці зіткнулися зі зниженням продажів в умовах пандемії, обмеженнями через карантин і переживають важкий період. Ми заявляємо про неприпустимість дій, які ведуть до зростання цін на електроенергію для промислових споживачів – ресурсу, який становить значну частину витрат підприємств”, – йдеться в зверненні СУП.

Зростання цін на електроенергію ставить українську промисловість в неконкурентне становище не тільки на внутрішньому і на світовому ринку, може зірвати плани по виходу з кризи і спровокувати падіння промислового виробництва в Україні.

“Ми підтримуємо заяву народних депутатів про недопущення масштабної зупинки АЕС і закликаємо уряд врегулювати ситуацію з неринковими підходами щодо ціноутворення електроенергії”, – заявили в СУП.

Читайте також: Уряд перекладе відповідальність за послаблення карантину на місцеву владу

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE