Politerno > Україна і світ > Журналіст “Схем” заявив про прослуховування у квартирі, відкрито провадження. Фото

Журналіст “Схем” заявив про прослуховування у квартирі, відкрито провадження. Фото

  • 8 Серпня, 2020
  • 798 Переглядів
  • 0

У суботу зранку журналіст програми “Схеми” Радіо Свобода Михайло Ткач виявив у себе вдома ознаки прослуховуючого пристрою.

Про це сам Михайло Ткач у Facebook.

“Виявив вдома ознаки прослуховуючого пристрою. Протягом кількох тижнів я декілька разів отримував попередження про те, що моя журналістська діяльність дратує високопосадовців і по мені почали активно працювати. Від одного джерела була інформація про те, що планують “сверлитись”. Сьогодні зрозумів, що це означає”, – зазначив Ткач.

Журналіст зазначив, що викликав поліцію і очікує на слідчо-оперативну групу.

Серед останніх розслідувань Ткача в програмі “Схеми” – матеріали про порушення ПДР високопосадовцями та про переїзд президента Володимира Зеленського до державної резиденції в Конча-Заспі.

Журналісти програми “Схеми” залишаються біля будинку свого колеги Михайла Ткача, де було виявлено ознаки встановлення прослуховуючого пристрою, оскільки поліція поки не взяла під охорону приміщення.

Головний редактор “Схем” Наталя Седлецька у Facebook повідомила, що коли Ткач знайшов у себе ознаки встановлення апаратури, журналісти викликали поліцію.

“”Отвір” довжиною щонайменше 60 см проходить у стелю, а Михайло живе на останньому поверсі. Над квартирою – спільне горище, до якого є доступ з різних під’їздів.

На виклик прибув спершу поліцейський патруль, а згодом слідчо-оперативна група з Шевченківського райвідділку Нацполіції. Поліцейські провели зовнішній огляд приміщення, піднялись на горище, взяли зразки з будівельних матеріалів, прийняли заяву. Та поїхали.

Тобто “глибше” не шукали. Більше того, ми просили поліцію забезпечити охорону приміщення (горища), в яке можна легко потрапити і знищити речові докази. Це б допомогло нам зберегти їх, допоки поліція знову не повернеться. Але нам сказали далі звертатись вже у райвідділок і там запитувати, чи за нашою заявою розпочали кримінальне провадження, чи призначили слідчого у справі, тощо.

Наразі команда нашої програми залишається тут, щоб самотужки стежити за місцем події та збереженням можливих доказів”, – зазначила редакторка.

 

Журналісти очікують якнайшвидшої реєстрації кримінального провадження за статтями перешкоджання професійній журналістській діяльності, незаконне збирання інформації, втручання в приватне життя.

Також вони очікують якнайскорішого належного огляду квартири Ткача на предмет наявності професійного обладнання для стеження за журналістом-розслідувачем.

Разом з тим, київська поліція розпочала провадження за статтею “Порушення недоторканності приватного життя”.

“Сьогодні вранці до поліції Києва звернувся чоловік та повідомив, що в своїй квартирі на вулиці Ольжича він виявив пошкодження в стелі. Оперативний черговий направив за вказаною адресою слідчо-оперативну групу, аби задокументувати правопорушення.

По прибуттю правоохоронці провели огляд місця події та опитали заявника. У ході перевірки повідомлення поліцейські виявили на стелі у квартирі на п’ятому поверсі пошкодження. Також співробітники поліції оглянули дах будівлі, але ніяких пошкоджень або технічних засобів не виявили.

За даним фактом слідчим відділом Шевченківського управління поліції розпочато кримінальне провадження за ч. 1 ст. 182 (Порушення недоторканності приватного життя) Кримінального кодексу України. Санкція статті передбачає до трьох років позбавлення волі. Триває досудове розслідування”, – йдеться у повідомлення поліції.



Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE