Politerno > Україна і світ > Нарощування сил досягло апогею: опубліковано знімки російської техніки на кордоні з Україною. ФОТО

Нарощування сил досягло апогею: опубліковано знімки російської техніки на кордоні з Україною. ФОТО

  • 20 Квітня, 2021
  • 568 Переглядів
  • 0

The Wall Street Journal опублікувала супутникові знімки, на яких видно посилення російських військових сил в Криму. Експерти попереджають, що судячи з кількості техніки, Росія виглядає готовою до військового наступу.

Супутникові знімки були зроблені в період з 27 березня по 16 квітня компанією Maxar Technologies, що спеціалізується на супутниковій зйомці в тому числі для урядів різних країн. Її директор Ден Яблонський пояснив WSJ, чому прийняв рішення опублікувати фотографії. «Я думаю, це знімає деякі сумніви щодо того, що насправді відбувається в дуже неспокійному регіоні», – сказав він.

На одному зі знімків, опублікованих The Wall Street Journal – авіабаза в Криму. На бетонній злітній смузі розміщені в ряд кілька винищувачів Су-30. Цей знімок був зроблений 16 квітня. Ще в березні винищувачів тут не було, пише WSJ.

На інших знімках видно табір під Воронежем, куди Росія з кінця березня стягує війська. На знімках можна розрізнити вертольоти, розвідувальні дрони, мотострілкові і бронетанкові частини, військові госпіталі, пише видання.

Колишні і нинішні американські чиновники в розмові з WSJ кажуть, що триваюче нарощування військ на кордоні, а також передислокація з інших регіонів країни бомбардувальників Су-34, Су-30, Су-27, Су-25 і Су-24 покликані посилювати політичний вплив Москви на Україну.

«Вони [Росія] розгорнули військово-повітряні сили в тому обсязі, який необхідний для переваги в повітрі під час бою і підтримки наземних військ», – говорить Філіп Брідлав, колишній офіцер ВПС США, який працював в верховному командуванні НАТО в момент приєднання Криму в 2014 році.

На його думку, фото показують, що російські підрозділи не мають наміру наносити негайний удар, але у Москви є кілька варіантів розвитку подій.

Директор ЦРУ Вільям Бернс минулого тижня в Конгресі відзначав, що Росія таким чином залякує уряд Україну і посилає сигнал адміністрації Байдена. «Це розгортання військ досягло точки, в якій воно може перерости у військове вторгнення, – сказав Бернс. – І не тільки США, але і нашим союзникам варто сприймати це всерйоз».

Офіційні особи США оцінюють чисельність російських військ поряд з кордоном України в 80 тисяч чоловік. За оцінкою представника ЄС із закордонних справ Жозепа Борреля, ця цифра може досягати 100 тисяч. І це більше, ніж було у Росії в регіоні в момент приєднання Криму.

Військовий чиновник США сказав WSJ, що зараз російські сили включають в себе 48 батальйонних тактичних груп, кожна з яких складається з декількох сотень солдатів і офіцерів. «Однак розвідка США ще не виявила логістичних можливостей і допоміжних підрозділів, які можуть бути використані при серйозній наступальній операції проти України, включаючи склади боєприпасів і здатні до розгортання госпіталі», – пише WSJ з посиланням на військове джерело.

«Це не демонстрація. Це підготовка до великого наступу», – говорить президент фонду «Потомак» Філіп Карбер, який часто бував у зоні військових дій в Україні. – Я не прогнозую напад, але протягом двох тижнів цей варіант для Росії можливий».

«Ми не можемо виключати того, що це нарощування сил – інструмент впливу на Україну, щоб вона відкрила Північно-Кримський канал, – каже політолог Гленн Ховард. – Це величезний потенціал, і ми не знаємо, як Росія буде його використовувати».

Ситуація з розміщенням військової техніки, однак, постійно змінюється, пише WSJ. Ескадрилья штурмовиків Су-25, яка на знімках від середини квітня була помічена на авіабазі в Астрахані, пізніше перемістилася на іншу базу. У неділю, за даними ТАСС, Су-25 прибули до Криму.

Адміністрація Байдена готує заходи підтримки України, які, за словами джерела WSJ, знайомого з ситуацією, будуть включати поставку протитанкових, протикорабельних і протиповітряних систем. Але поки президенту США варіанти ще не представлені, пише WSJ. Также обговорюються додаткові економічні санкції відносно Росії.

Нагадаємо, журналісти британського телеканалу Sky News потрапили до табору російських військ під Воронежем і на залізничній станції Маслівка, де розвантажуються ешелони з технікою.

Парламентська асамблея Ради Європи вказала на зрив Росією мирних зусиль із урегулювання ситуації на Донбасі та закликала припинити військові провокації й ескалацію.

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE