Politerno > Україна і світ > Додон і Ко схвалили постанову про “узурпацію влади” КС – Санду скликає Радбез

Додон і Ко схвалили постанову про “узурпацію влади” КС – Санду скликає Радбез

  • 23 Квітня, 2021
  • 555 Переглядів
  • 0

Парламент Молдови на засіданні 23 квітня прийняв проєкт постанови про узурпацію влади Конституційним судом “на користь політичних інтересів президента” Маї Санду – президентка скликає термінове засідання Вищої ради безпеки.

Про це повідомляє “Європейська правда” з посиланням на NewsMaker.

“Парламент із занепокоєнням констатує, що КС захоплений, судді Маноле, Шова і Рошка порушили свою клятву. Рішення КС від 15 квітня – це атака на суверенність народу. З огляду на те, що КС проігнорував існування формалізованої парламентської більшості, суд проігнорував свою ж практику, з якої випливає, що якщо є парламентська більшість, президент зобов’язаний висунути кандидата від цієї більшості в прем’єри”, – йдеться у схваленому тексті документа.

Постанову підтримали депутати від Партії соціалістів (ПСРМ), лідером якої є колишній президент Ігор Додон, і Pentru Moldova (фракція “Шор” і ексдемократи).

У тексті декларації також зазначається, що суд не звернув уваги на рекомендації закордонних правових інститутів і діяв не відповідно до положень Конституції.

Декларація констатує існування в Молдові конституційної і політичної кризи, “яка посилилася після рішення КС від 15 квітня”. Депутати не визнають це рішення і просять міжнародні органи оцінити його з точки зору закону.

Після цього парламент Молдови проголосував за скасування указу про призначення Домніки Маноле суддею Конституційного суду, яка була призначена за квотою законодавчого органу і обіймала посаду глави КС.

Новим суддею КС призначили Бориса Лупашка. Однак депутати не уточнили, чи призначають Лупашка замість Маноле. При цьому, в КС залишається вакантним місце одного судді, але призначати його повинна Вища рада магістратури.

Лупашко склав присягу в залі засідань парламенту через 15 хвилин після того, як парламент запропонував і проголосував за його призначення. Секретаріат парламенту встиг запросити президентку Маю Санду на складення присяги, але, як повідомила спікер парламенту Зінаїда Гречана, глав держави відмовилася прийти.

Конституційний суд Молдови складається з шести суддів, двох з них призначає уряд, двох – парламент і ще двох – Вища рада магістратури.

Своєю чергою президентка Молдови Мая Санду оголосила про скликання термінового засідання Вищої ради безпеки через ситуацію довкола Конституційного суду.

Про це у Facebook написав глава адміністрації президента Молдови Андрей Спину.

“Президент Республіки Молдова Мая Санду скликає засідання Вищої ради безпеки. Засідання ради відбудеться сьогодні, 23 квітня 2021 року, початок о 17.00.

Тема, яку потрібно вирішити на засіданні, – ризик підриву конституційного ладу в Республіці Молдова. Конституцію треба відстоювати!” – заявив він.

Нагадаємо, наприкінці грудня президент Молдови Майя Санду призначила міністра закордонних справ і європейської інтеграції Ауреліу Чокой т.в.о. прем’єр-міністра країни.

12 січня президент України Володимир Зеленський та президент Молдови Майя Санду провели переговори в Києві. 

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE