Politerno > Україна і світ > ЗСУ вибивали окупантів зі Зміїного за допомогою гаубиці “Богдана”, випробування якої супроводжувалося скандалами

ЗСУ вибивали окупантів зі Зміїного за допомогою гаубиці “Богдана”, випробування якої супроводжувалося скандалами

  • 30 Червня, 2022
  • 602 Переглядів
  • 0

Російські окупанти втекли з острова Зміїного після того, як українські захисники завдали по острову низку ударів, в тому числі і з української гаубиці “Богдана”.

Про це повідомив головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний у Facebook.

 

“Не витримавши вогню наших артилерійських, ракетних та авіаційних ударів, окупанти залишили острів Зміїний.

Дякую захисникам Одещини, які вжили максимальних заходів для звільнення стратегічно важливої ділянки нашої території. Низький уклін конструкторам та виробникам української самохідної гаубиці “Богдана”, яка відіграла важливу роль у звільненні острова”.

Залужний також подякував іноземним партнерам за надані засоби ураження.

Довідково: 2С22 «Богдана» – українська колісна самохідна гаубиця, із стволом калібру 155 мм. «Богдана» стала першою українською САУ, що розроблена під «натівський» калібр 155 мм.

Над українською гаубицею почали працювати у 2016 році. У 2018-му дослідний зразок вже продемонстрували на параді в День незалежності України.

Гаубиця «Богдана» встановлена на шасі КрАЗу. За 1 хвилину вона здатна випустити до шести снарядів. Для її обслуговування потрібно 5 військових. Максимальна дальність ураження цілі становить 60 км.

Чому зупинились випробування “Богдани”?

У 2019 році випробування “Богдани” фактично зупинились. З тих пір «Богдана» не виїжджала з цеху аж до січня 2022 року, а контракт між Міністерством оборони України і Краматорським заводом – було заблоковано. Все через постачання боєприпасів для подальших випробувань.

На підприємстві стверджували, що Міноборони переклало на них відповідальність за закупівлю снарядів. Процес затягнувся, оскільки раніше в Україну таких боєприпасів не постачали. Мова про калібр 155 міліметрів – це калібр НАТО. Українська армія використовує калібр 152 міліметри. Зрештою строки контракту були зірвані, але боєприпаси все-таки купили і вже можна було починати попередні випробування, а потім і державні, та не склалося.

Неодноразові звернення керівництва заводу до Міністерства оборони не принесли успіху. У вересні 2019 року завод був змушений звернутися до суду, щоб змусити Міністерство оборони підписати додаткову угоду, щоб пролонгувати дію контракту. 

Про “Богдану” знову згадали після ажіотажу навколо планів Міністерства оборони купити для збройних сил чеські САУ Dana.

У Міністерстві оборони заявили, що разом з Генштабом розглядають питання закупівлі САУ Dana М2.

“Якщо думати про перспективу, а не про миттєву якусь угоду, якщо не назвати це взагалі оборудкою, тоді потрібно перш за все вкладати відповідні ресурси і приділяти увагу вітчизняному виробнику”, – наголосив перший заступник голови комітету ВРУ з питань нацбезпеки, оборони і розвідки, нардеп “ЄС” Михайло Забродський.

Випробування “Богдани” таки продовжилися у 2021 році, а прийняли гаубицю на озброєння вже у 2022 році.

Як повідомлялося, Міноборони РФ заявило, що нібито “як крок доброї волі” “завершило виконання завдань на острові Зміїному” і вивело гарнізон, що знаходився там.

Нагадаємо, президент Володимир Зеленський підписав законопроєкт №7418, яким передбачається повернення мита та ПДВ на імпортні товари та розмитнення автомобілів (з 1 липня).

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE