Politerno > Україна і світ > Азербайджан Vs Вірменія: Баку заявляє про припинення вогню, Єреван каже про 49 вбитих

Азербайджан Vs Вірменія: Баку заявляє про припинення вогню, Єреван каже про 49 вбитих

  • 13 Вересня, 2022
  • 416 Переглядів
  • 0

Міністерства оборони Вірменії та Азербайджану заявили про загострення бойових дій на кордоні, втім, вже за якийсь час стало відомо про відновлення режиму припинення вогню.

“У ніч на 12 вересня підрозділи збройних сил Вірменії здійснили масштабні диверсії на напрямках Дашкасан, Кельбаджар і Лачин азербайджано-вірменського державного кордону.

Диверсійні групи збройних сил Вірменії мінували райони та шляхи постачання між позиціями підрозділів азербайджанської армії на різних напрямках, використовуючи гірський рельєф місцевості та наявні ущелини в темний час доби.

Внаслідок невідкладних заходів, вжитих нашими підрозділами з метою негайного запобігання цим діям, відбувся бій.

Деякі позиції, укриття та опорні пункти азербайджанської армії на території Дашкасанського, Кельбаджарського та Лачинського районів підрозділами збройних сил Вірменії, розташованими в напрямку населених пунктів Басаркечер, Істісу, Гаракільса та Горус, були обстріляні з різних видів зброї, в т.ч. міномети. Як наслідок – втрати серед особового складу, пошкодження військової інфраструктури.

"Є втрати серед особового складу та бойової техніки збройних сил Вірменії, задіяних у диверсійних діях", - заявило Міноборони Азербайджану.

"Підрозділи ЗС Азербайджану 13 вересня о 00:05 розпочали інтенсивний обстріл вірменських позицій з артилерії та великокаліберних знарядь у напрямку Горіса, Сотка та Джермука", - зазначив прессекретар вірменського оборонного відомства Арама Торосяна.

Як повідомляється на Facebook-сторінці уряду Вірменії, прем’єр-міністр Вірменії Нікол Пашинян після початку бойових дій на вірменсько-азербайджанському кордоні провів телефонну розмову з президентом Росії Владіміром Путіним.

"Прем'єр-міністр повідомив подробиці провокаційних, агресивних дій збройних сил Азербайджану в напрямку суверенної території Вірменії, що почалися опівночі, які супроводжувалися обстрілами з артилерії та великокаліберної зброї", - йдеться у повідомленні.

Пашинян назвав дії азербайджанської сторони "неприпустимими та наголосив на важливості адекватної реакції міжнародної спільноти".

Як зазначається в повідомленні уряду, "співрозмовники домовилися про оперативний зв'язок".

Також Вірменія вирішила звернутися до Росії та ОДКБ через ситуацію з Азербайджаном.

Згодом Азербайджанське незалежне видання Trend İnformasiya Agentliyi повідомило про відновлення режиму припинення вогню між Азербайджаном та Вірменією.

Trend İnformasiya Agentliyi повідомляє, що "після широкомасштабної провокації збройних сил Вірменії на держкордоні та заходів у відповідь з боку Азербайджану" було досягнуто о 09:00 режиму припинення вогню.

Згодом, за даними видання, "збройні сили Вірменії знову порушили домовленість, продовживши провокації". Але з 09:15 режим припинення вогню було відновлено.

На сайті Міноборони Азербайджану інформації про припинення вогню немає. Також відсутня така інформація на сайті Міноборони Вірменії та на сайті прем'єр-міністра Вірменії Нікола Пашиняна.

Міноборони Вірменії повідомило, що станом на 8:00 ситуація на кордоні Вірменії та Азербайджану "істотно не змінилася".

Дослівно Міноборони Вірменії: "Противник продовжує використовувати артилерію, міномети, БПЛА та великокаліберну зброю в напрямах Варденіса, Сотка, Артаніша, Ішханасара, Горіса і Капана, завдаючи ударів як по військовій, так і по цивільній інфраструктурі. На деяких ділянках кордону також продовжуються позиційні бої, противник не припиняє спроби просування".

АМІ "Новини Вірменія" з посиланням на Міноборони повідомило, що вірменська сторона внаслідок конфлікту має загиблих і поранених.

Національні Збори Вірменії вранці 13 вересня вшанували пам'ять загиблих хвилиною мовчання.

На 11:00 у парламенті заплановано виступ прем'єр-міністра Вірменії Нікола Пашиняна щодо ситуації на кордоні.

Пізніше Пашинян, виступаючи на Національних Зборах, заявив, про 49 вбитих у Вірменії. 

Він також додав, що "інтенсивність боїв знизилася, але на одному-двох напрямках атаки Азербайджану продовжуються".

Нагадаємо, розвідка США вважає, що після успішного контрнаступу ЗСУ на окупованій Харківщині росіяни, можливо, будуть змушені віддати й інші захоплені ними території.

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE