Politerno > Україна і світ > ВАКС визнав підозру Коболєву щодо премії у 261 млн необґрунтованою

ВАКС визнав підозру Коболєву щодо премії у 261 млн необґрунтованою

  • 31 Січня, 2023
  • 534 Переглядів
  • 0

Суддя Вищого антикорупційного суду визнав необґрунтованою підозру ексголові правління НАК “Нафтогаз України” Андрію Коболєву щодо неправомірності отримання премії в НАК.

Про це повідомив адвокат Олексій Носов у Facebook.

Відповідно до ухвали про відмову в обранні запобіжного заходу суд не встановив жодних ризиків перешкоджання кримінальному провадженню – всі перераховані прокурором ризики нівелюються добровільним повернення Коболєва в Україну.

Також суд встановив, що Наглядова рада свідомо прийняла рішення про преміювання та не зазнавала тиску з боку чиновника.

Крім цього, за 5 років слідства у справі члени Наглядової ради, в тому числі її голова допитані не були.

Також суддя відкинув твердження прокурора, що більшість членів Наглядової ради є іноземцями, а тому не володіють знаннями українського законодавства та визнав таким, що суперечить ідеї корпоративного управління в акціонерних товариствах та дискредитують роль міжнародних експертів в складі наглядових та контролюючих органів.

Крім цього, обмеження щодо щодо порядку встановлення премій уповноваженими на це суб’єктами на дії Коболєва в НАК не поширювались.

“Ця постанова регулює обмеження щодо порядку встановлення премій уповноваженими на це суб’єктами, а не процедуру ініціювання такої премії іншими особами. А так як встановлення розміру премій Голові правління належить до виключної компетенції Наглядової ради, порушення вимог постанови не було”, – пояснив правозахисник.

Щодо встановлення розміру премії, суддя встановив, що .це є виключною компетенцією Наглядової ради

“Суд не встановив наявність у Андрія Коболєва повноважень, які б надавали йому можливість впливати на прийняття рішень щодо встановлення розміру його винагороди”, – додав Носов.

Прокуратура вже подала апеляційну скаргу на рішення ВАКС. Її розглядатиме Апеляційна палата ВАКС, яка повинна прийняти кінцеве рішення в питанні обрання запобіжного заходу.

Довідково: За версією детективів НАБУ, Коболєв видав незаконний наказ про преміювання співробітників, на підставі якого сам отримав 261 млн грн.

Ця сума начебто перевищує нормативно визначені розміри таких виплат – 37,48 млн грн. Таким чином, вважає слідство, Коболєву всупереч закону переплатили майже 230 млн грн.

Детективи НАБУ наголошують, що ключова проблема – порушення постанови Кабміну, яка обмежує суму річної премії керівника компанії 24-ма окладами. Сума ж 261 млн грн суттєво перевищила допустимий рівень винагороди.

Адвокати Коболєва впевнені, що він не порушував згадану постанову.

За їхніми словами, документ у тій редакції містив пункт, який дозволяв виплачувати винагороду коштом чистого прибутку компанії, якщо таке рішення ухвалила наглядова рада державної компанії.

Захист екскерівника “Нафтогазу” наголошує, що звинувачення про виплату собі премії теж не відповідає дійсності.

Нагадаємо, Україна зайняла 116 місце серед 180 країн в Індексі сприйняття корупції-2022, піднявшись у рейтингу на 6 пунктів порівняно з минулим роком, коли вона займала 122 сходинку.  

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE