Politerno > Україна і світ > Шурма заявив, що розслідування щодо СЕС його брата замовив Коломойський – Bihus.Info відповіли

Шурма заявив, що розслідування щодо СЕС його брата замовив Коломойський – Bihus.Info відповіли

  • 5 Вересня, 2023
  • 369 Переглядів
  • 0

Заступник глави Офісу Президента Ростислав Шурма прокоментував розслідування Bihus.Info, в якому йшлося, що держава заплатила 320 млн грн сонячним станціям його брата за електроенергію в окупації.

Про це він розповів в інтерв’ю Forbes.

Шурма на запитання, чи це правда, сказав: “Я не уточнював ці дані. Знаю лише, що усі електростанції на окупованих територіях отримували кошти за продану електроенергію в обʼєднану енергосистему України, це щомісяця підтверджувало “Укренерго”. Причому отримували тільки близько 40% від вартості цієї електроенергії за зеленим тарифом. Бо “Гарантований покупець” продавав електрику на ринку і передавав компаніям гроші із суми, яку зміг виручити”.

Заступник глави ОП заявив, що “жодної копійки державних коштів не було нікому перераховано”.

“До мене звертались учасники ринку, у них є претензії: чому звичайне бізнес-питання, яке треба було врегулювати на рівні регулятора і оператора, настільки політизували. Тому я кажу про замовність розслідувань навколо цієї теми”, – сказав Шурма.

За його словами, це розслідування нібито замовив Коломойський.

“Олігарх, який грабував країну протягом багатьох років на сотні мільярдів гривень. Наша команда це зупинила, повернула державі активів на десятки мільярдів щороку, а тепер я плачу особисту ціну за вчинки на користь держави. …

У нас є достатні підтвердження цьому. Із публічно доступної інформації можу привести результати медіамоніторингу. Компанія “Центр контент-аналізу” проаналізувала 5000 статей і за тезами та характером публікацій зробила висновок, що вони мали замовний характер. Найпомітніший масив критики присвячений незаконності відчуження “Укрнафти”, тому очевидно, що принаймні один із замовників – колишній власник частки акцій цього підприємства”, – пояснив він.

Своєю чергою, видання Bihus.Info назвало «цілковитою маячнею» заяву заступника голови Офісу президента Ростислава Шурми про те, що розслідування журналістів видання щодо бізнесу його брата є замовленням Ігоря Коломойського. 

«Звинувачення пана Шурми – цілковита маячня. Ані Коломойський, ані будь-хто інший нічого не можуть «замовити» в Bihus.Info», - йдеться у заяві редакції Bihus.Info. 

Журналісти наголошують, що головний факт із розслідування – отримання компаніями брата Шурми коштів за зелену енергію, нібито вироблену в окупації – Ростислав Шурма нещодавно підтвердив сам. 

«Не всяка критика влади є спрямованою медіакампанією. Ми були і залишаємось незалежними, і на підбір наших тем впливає виключно редакційна політика і суспільна важливість», – заявили у Bihus.Info.

Журналісти Bihus.Info у розслідуванні повідомили, що сонячні станції під російською окупацією, співвласником яких є близьке оточення заступника керівника ОП Ростислава Шурми, отримували оплату за "зеленим тарифом" до літа 2023

Серед компаній, які отримували виплати за зеленим тарифом на окупованих територіях: сонячні станції «КД Енерджі 2», «Нацпрод», «Відновлювальна Енергія Запоріжжя», «Грін Енерджі Токмак» і «Грандпауєр ЛЛС». Ці компанії, за даними журналістів, повʼязані з заступником голови Офісу президента Андрія Єрмака – Ростиславом Шурмою. 

«Співвласником «КД Енерджі 2» і «Відновлювальна Енергія Запоріжжя» є брат посадовця ОП Ростислава Шурми Олег Шурма. Станція «Нацпрод» також згадується серед реалізованих проєктів на корпоративному сайті, де зібрані зелені проєкти Олега Шурми та партнерів, – йдеться в розслідуванні. – Співвласником «Грін Енерджі Токмак» і «Грандпауєр ЛЛС» є Руслан Божко, колишній підлеглий Ростислава Шурми, якого вважають близькою до нього людиною».

Нагадаємо, Коломойський не має наміру вносити заставу у розмірі понад 509 млн грн до рішення апеляції. Наразі він перебуває під вартою.

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE