Politerno > Україна і світ > “Українців потрібно вивести із зони комфорту. Потрібно зламати все соціальне“, – міністр соціальної політики Жолнович

“Українців потрібно вивести із зони комфорту. Потрібно зламати все соціальне“, – міністр соціальної політики Жолнович

  • 22 Вересня, 2023
  • 1375 Переглядів
  • 0

Щоб Україна була успішною державою за 10 років, необхідно не роздувати існуючу кількість соціальних виплат, а спонукати людей розвиватися та йти “у вільне плавання”.

Як передає кореспондент УНІАН, про це заявила міністр соціальної політики Оксана Жолнович під час Міжнародного форуму сталого розвитку, зазначивши, що потрібно з нуля переформатувати новий суспільний договір про соціальну політику.

Українці зловживають соціальною допомогою та не бажають брати відповідальність за своє життя. Таку заяву зробила міністр соціальної політики Оксана Жолнович у ході Міжнародного форуму сталого розвитку.

“Нам треба зламати все, що є сьогодні соціального, і просто з нуля переформатувати новий суспільний договір про соціальну політику в нашій державі. Багато взагалі громадян є в певному сенсі підлітками: “Держава винна нам: дбати, допомогати, але я не буду брати участі у своєму особистому розвитку, особистому житті, я не готовий брати відповідальність на себе”. І це та філософія, яку ми точно мусимо зламати”, – сказала міністр.

За її словами, в міністерстві в результаті брейншторму сформували лозунг “Формуємо спроможності замість залежності”. Жолнович зазначила, що багато людей з тих, хто отримує соціальну допомогу, не хочуть бути спроможними, їх влаштовує той стан, в якому вони знаходяться.

“Це здатність  пристосовуватися: ти перебуваєш в зоні комфорту. Навіть якщо це дуже бідне житло, дуже маленька допомога. Але стабільна. Я чула таку фразу: “Нічого не принижує гідність так сильно як вчасно виплачена мізерна зарплата”. Це не дозволяє людині відірватися, розвиватися, але і утримує її у незрозумілих, складних рамках”, – сказала міністр. 

Як зазначила міністр, дуже багато людей, які отримують соціальну допомогу, бояться втратити цю залежність, бояться йти у вільне плавання і формувати власну долю, хоча зрозуміло, що це ривок принесе набагато більше можливостей. 

Жолнович наголосила: аби наша держава за 10 років була успішною, не можна роздувати ту кількість соціальних виплат, яка сьогодні є. 

“Це здатність пристосовуватися: ви знаходитесь в зоні комфорту. Навіть якщо це дуже бідне житло, дуже маленька допомога. Але стабільна. Я думаю, що дуже небезпечно та ризиковано, коли з усіх екранів різних громадських груп звучать тези: “А давайте ми ще цим піднімемо”, – цитує міністра УНІАН.

Також, за словами міністра, є велика проблема зі статусом ветерана: який це має бути статус, який обсяг пільг має надаватися та чи має надаватися взагалі. 

"Більшість людей повернуться в звичайне цивільне життя і виглядає так: з одного боку людина має заробити і заплатити податок, щоб з іншого боку податок перейшов йому в якусь пільгу. Наскільки взагалі логічний такий перетік грошей? Ми повинні дуже зважено до того підходити", - сказала Жолнович.

Крім цього, міністр наголосила: необхідно зрозуміти, що соціальна політика - це не про виплати, не про роздування дрібних виплат. 

"Це про підтримку. А підтримка, в першу чергу, це послуга. І якраз послуги в нас в Україні не вистачає. У нас немає фахівців, немає людей, що можуть провести людей крізь складний випадок. У нас дуже мало сервісів, які швидко підхоплять людину і не дозволять їй скотитися у таку залежність, з якої вийти важко", - сказала вона. 

Жолнович навела приклади: для внутрішньо переміщенних осіб задача соціальної допомоги в адаптації, наданні роботи та випуску в самостійність. 

"Це комплекс послуг. Людина, що втратила кінцівку: запротезувати, навчити використовувати той протез, перенавчити, знайти роботу і випустити в світ. І так по кожному напрямку. Коли ми говоримо про якийсь життєвий випадок ми повинні точно розуміти алгоритм дій. І це те, над чим ми працюємо", - резюмувала міністр.

Нагадаємо, міністр закордонних справ Польщі Збігнєв Рау заявив, що порівняння Польщі з Росією, які з’явилися в заявах українських політиків, є надзвичайно образливими для польського суспільства, тож знадобляться зусилля для відновлення довіри. 

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE