Politerno > Україна і світ > Німеччина не дасть Україні далекобійні ракети Taurus, але надішле додаткові засоби ППО для захисту зернових вантажів

Німеччина не дасть Україні далекобійні ракети Taurus, але надішле додаткові засоби ППО для захисту зернових вантажів

  • 4 Жовтня, 2023
  • 543 Переглядів
  • 0
IRIS-T

Німеччина не збирається “в осяжному майбутньому” постачати Україні далекобійні ракети Taurus, але планує поставити Києву додаткові засоби протиповітряної оборони, щоб допомогти прикрити зернові вантажі від потенційних російських атак.

Видання Bild із посиланням інформацію, отриману з німецьких та українських урядових кіл, зазначає, що Німеччина поки що не дала офіційної відмови в постачанні Taurus Україні, але у непублічних обговореннях дала зрозуміти, що не ухвалить такого рішення. Хоча в майбутньому ці поставки не виключені, вони все одно вважаються “вкрай малоймовірними”.

"Представникам українського уряду на переговорах з німецькою стороною дали зрозуміти, що Німеччина водночас хоче зробити все можливе для подальшого посилення її (України. – Ред.) протиповітряної оборони і, можливо, поставить більше ракет для комплексів Patriot", – йдеться в публікації.

Ймовірну причину відмови канцлер ФРН Олаф Шольц озвучив минулого тижня на закритому засіданні комітету у закордонних справах Бундестагу, коли його спитали, чому Берлін не може піти шляхом Великої Британії та Франції, які вже постачають Україні далекобійні ракети.

За словами присутніх, Шольц відповів, що обидві країни "можуть робити те, що нам не дозволено, тому таке питання перед ними не постає".

Не уточнюючи джерела даних, Bild пише, що німецький канцлер міг мати на увазі надання Україні геоданих про ракетні цілі, а також можливої присутності німецьких фахівців "на землі" для обслуговування ракет.

"Представники німецького уряду також висловлювали занепокоєння тим, що ракетами Taurus може бути уражений Керченський міст", – додає видання, стверджуючи, що це питання порушувалось на зустрічах представників ФРН, Британії та Франції.

Своєю чергою жжерела агенції Bloomberg стверджують, що ФРН надішле в Україну одну додаткову систему протиповітряної оборони IRIS-T (не уточнюється, якої дальності – малої чи середньої) і "понад дюжину" зенітних самохідних установок Gepard.

Ці засоби ППО, які мають прибути в Україну до кінця року, Повинні забезпечити прикриття зернових вантажів, що прямують до Румунії вздовж південного узбережжя України.

Додаткові системи IRIS-T Німеччина передасть Україні після того, як вони будуть побудовані, зазначає Bloomberg.

Як відомо, Україна в серпні оголосила про створення власного маршруту транспортування сільгосппродукції Чорним морем в умовах російської блокади – після того, як РФ вийшла з Чорноморської зернової ініціативи.

За останні тижні цим маршрутом прийшли 12 суден, але це – незначна кількість у порівнянні з рухом через зерновий коридор, який функціонував у межах "зернової угоди" за підтримки ООН і Туреччини.

Нагадаємо, Вищий антикорупційний суд обрав меру Сум Олександру Лисенку, якого підозрюють у хабарництві, запобіжний захід у вигляді тримання під вартою із можливістю внесення застави.

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE