Politerno > Україна і світ > США можуть передати Ізраїлю велику партію озброєння. Чи вплине це на допомогу Україні – POLITICO

США можуть передати Ізраїлю велику партію озброєння. Чи вплине це на допомогу Україні – POLITICO

  • 8 Жовтня, 2023
  • 292 Переглядів
  • 0

США працюють над тим, щоб задовольнити прохання Ізраїлю про термінову передачу зброї Тель-Авіву, повідомив американський чиновник та інша особа, знайомі з переговорами. Вони відбулися через день після того, як бойовики ХАМАС розпочали хвилю атак на південь Ізраїлю, а конфлікт загрожує перерости в більш масштабну війну. 

Ізраїльські офіційні особи звернулися до США з проханням передати конкретні системи озброєнь, сказали люди, яким було надано право говорити на умовах анонімності, і Вашингтон працює над тим, щоб це сталося. Вони не сказали, що це за зброя, пославшись на питання безпеки, повідомляє POLITICO.

Передача зброї може бути частиною нового пакету допомоги Ізраїлю, про який держсекретар Ентоні Блінкен повідомив вранці 8 жовтня. «Ми розглядаємо конкретні додаткові запити, з якими звернулися ізраїльтяни. Я думаю, що ви, швидше за все, почуєте більше про це пізніше сьогодні», зазанчив Блінкен.

За словами американського чиновника, президент доручив своїй команді зробити все можливе, щоб підтримати Ізраїль у конфлікті.

«Вони сказали нам: «Скажіть нам, що вам потрібно, і ви це отримаєте», – сказав другий співрозмовник, знайомий з переговорами.

Один з варіантів, який може розглядатися Білим домом, – це використання маловідомих запасів американських боєприпасів, що зберігаються в Ізраїлі. Ця зброя призначена для використання США в конфліктах на Близькому Сході, але США також дозволили Ізраїлю отримати доступ до цих боєприпасів у надзвичайних ситуаціях.

Хоча США вже відправили частину цих боєприпасів в Україну, в арсеналі все ще залишилося достатньо для Ізраїлю, сказав американський чиновник. Він зазначив, що адміністрація не очікує, що будь-яка військова допомога Ізраїлю вплине на його здатність продовжувати надсилати зброю Україні, оскільки обидві країни використовують різні системи.

За його словами, хоча США направили значні обсяги військової допомоги Україні, вони також свідомо подбали про те, щоб мати достатньо зброї у власних запасах, щоб захистити себе і своїх союзників, якщо виникне така потреба.

«Ізраїль має «Залізний купол», тоді як Україна має NASAMS, Patriot, Hawks. Це трохи різні категорії», – навів приклад урядовець, маючи на увазі різні системи протиповітряної оборони.

Президент Байден 7 жовтня підтвердив, що США стоять на боці Ізраїлю та повністю підтримують його право захищатися. Прем’єр-міністр Ізраїлю Беньямін Нетаньяху подякував американському лідеру та сказав, що «буде необхідна тривала і потужна кампанія, в якій Ізраїль переможе».

За даними The Washington Post, адміністрація Байдена більше не наполягає на додатковому фінансуванні для України в розмірі 24 млрд доларів, яке спочатку хотіли включити в угоду про короткострокове державне фінансування. За даними The Telegraph, у Білому домі розглядають схвалення єдиного пакету, який може сягнути 100 мільярдів доларів, та який буде використовуватися тривалий період.

Нагадаємо, мериканські ЗМІ розповіли про стосунки між головнокомандувачем ЗСУ Валерієм Залужним та головою Об’єднаного комітету начальників штабів США генералом Марком Міллі, які протягом спільної роботи перетворилися на дружні.

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE