Politerno > Україна і світ > Лідери ЄС підтримали відкриття переговорів про вступ з Україною – Орбана вийшов, коли голосували

Лідери ЄС підтримали відкриття переговорів про вступ з Україною – Орбана вийшов, коли голосували

  • 14 Грудня, 2023
  • 345 Переглядів
  • 0
Відкрите небо

Лідери Європейського Союзу на саміті в Брюсселі схвалили рекомендацію Європейської комісії про відкриття переговорів про вступ із Україною та Молдовою.

Про це повідомляє “Європейська правда” з посиланням на голову Європейської ради Шарля Мішеля.

“Європейська рада вирішила розпочати переговори про вступ до ЄС з Україною та Молдовою”, – написав Мішель у Twitter (X).

Реклама:
 

Рішення лідерів ЄС означає, що Європейська комісія без подальшого відтермінування починає готувати технічні аспекти переговорів з Україною про членство (так звану переговорну рамку).

ВІДЕО ДНЯ
 

Її можуть затвердити на наступному саміті ЄС навесні 2024 року, якщо буде визнано, що Україна виконала всі попередні критерії Єврокомісії.

Високопосадовці інституцій ЄС, які спілкувалися на умовах анонімності із представникками ЗМІ, повідомили, що рішення про початок переговорів з Україною та Молдовою лідери ЄС ухвалили за відсутності угорського прем’єра Віктора Орбана, що дозволило уникнути вето.

Кілька представників Євроради стверджують, що Орбан свідомо залишив зустріч на час голосування за рішення стосовно України.

"Головне, що ніхто не виступив проти цього рішення. Таким чином, Євросоюз погодив рішення про початок переговорів з Україною і Молдовою та про надання Грузії статусу кандидата", – пояснив один зі співрозмовників зі структур ЄС.

"Юридично це абсолютно у відповідності до правил. Так, ми ухвалили рішення без присутності Орбана, але не за його спиною. Він знав, що буде голосуватися це рішення, і вийшов із кімнати", – зауважив представник команди президента Євроради Шарля Мішеля.

За даними джерел, всі інші держави віддали голос за початок переговорів з Україною, таким чином, були 26 голосів "за" та один "утримався".

Нагадаємо, мобільний оператор “Київстар”, після повернення в робочий стан послуги “Домашній Інтернет”, почав відновлення послуг мобільної передачі даних. Першою областю, де “Київстар” відновив мобільний інтернет, стала Івано-Франківська.

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE