Politerno > Україна і світ > ПЦУ попросила Варфоломія вплинути на патріарха Кіріла, щоб той відрікся від лжевчення “русского мира”

ПЦУ попросила Варфоломія вплинути на патріарха Кіріла, щоб той відрікся від лжевчення “русского мира”

  • 12 Травня, 2024
  • 361 Переглядів
  • 0

Православна церква України звернулася з офіційним листом до Вселенського Патріарха Варфоломія з проханням вмовити патріарха московського Кіріла відмовитися від ідеології «русского мира».

Проєкт листа схвалили на Архієрейському Соборі ПЦУ 11 травня.

У ньому зазначається, що богословські академії ПЦУ проаналізували текст «наказу» «Всесвітнього російського народного собору», що відбувся під егідою російської православної церкви в березні цього року. У документі цього «собору» російська агресія проти України названа «священною війною»

У ПЦУ вказують, що текст собору поширили сторінками РПЦ, а численні виступи патріарха Кіріла Гундяєва свідчать, що він сам є прихильником ідеології «русского мира». Це вчення передбачає, що Україна не може бути самостійною державою, українців та білорусів не існує як окремих народів, а росія є «духовною цивілізацією», що веде боротьбу зі «світовим злом Заходу», пояснили в ПЦУ.

У листі наголошується, що московське православ’я відійшло від християнського вчення, що виявляється у пропагуванні культу насильства й виправданні насильників, а також використанні Церкви як засобу досягнення світським керівництвом росії своєї політичної мети.

Тож ПЦУ попросила Вселенського Патріарха Варфоломія та Священний Синод Вселенського патріархату звернутися до предстоятеля РПЦ Кіріла з вимогою публічно відректися від лжевчення «русского мира» та засудити й відкликати наказ «народного собору». А якщо Кіріл не дослухається, то вважати його за «язичника та митаря», закликали в ПЦУ, цитуючи Ісуса Христа.

Крім того, архієреї ПЦУ зазначили, що глава РФ Володимир Путін, який вважає себе мирянином РПЦ, своїми злочинами й «впертим та свідомим нерозкаянням в публічних гріхах» сам відлучив себе від Церкви.

Що передувало?

У травні 2022 року Православна церква України також зверталася до Вселенського Патріарха з проханням «осудити духовні злочини» Кіріла і позбавити його престолу.

Патріарх Варфоломій визнав, що російська церква та державне керівництво рф співпрацювали у злочині агресії та є відповідальними за вчинені злочини, як-от викрадення українських дітей. За його словами, росіяни потребують «духовного відродження».

Нагадаємо, у російському Бєлгороді під час повітряної тривоги обвалився цілий під’їзд багатоповерхівки.

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE