Politerno > Україна і світ > У Польщі погіршується ставлення до біженців з України – опитування

У Польщі погіршується ставлення до біженців з України – опитування

  • 18 Червня, 2024
  • 274 Переглядів
  • 0

Громадяни Польщі через понад два роки з початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну менш прихильно ставляться до українських біженців в усіх сферах, за винятком згоди приймати українських дітей до польських шкіл.

Про це засвідчує дослідження Варшавського університету та Економіко-гуманітарної академії у Варшаві, повідомляє “Європейська правда” з посиланням на Rzeczpospolita.

Згідно з дослідженням, лише 31% респондентів вважає, що Польща повинна обов’язково допомогти Україні (у січні 2023 року так вважали 62%), а “радше допомогти” – 43%. Група поляків, які виступають проти допомоги, збільшилася до 19%.

72% польських респондентів вважають, що, попри війну з Росією, Польща повинна насамперед дбати про власні інтереси (протилежної думки дотримуються загалом 15%) – це стосується, в основному, експорту продовольства.

За два роки вдвічі зросла кількість респондентів, які тепер вважають, що Польща не повинна надавати додаткової підтримки Україні. Найбільше поляки підтримують матеріальну допомогу – тобто їжу та одяг, але кількість її прихильників зменшилася з 79% до 62%.

Лише 7% польських респондентів дуже позитивно оцінюють відносини Польщі з президентом Володимиром Зеленським, а 18% – категорично негативно.

Наразі лише 17% поляків згодні прийняти біженців з України з можливістю розселення (понад рік тому так вважали 37%). 61% хочуть, щоб вони повернулися до України після війни.

Більшість поляків (95%) також вважають, що Польща має скорочувати виплати допомоги українським біженцям.

Нагадаємо, Верховна Рада схвалила правку до закону про так званий “клуб білого бізнесу”, який рекомендує запровадити економічне бронювання для підприємців, що входять до цього списку.

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE