Politerno > Україна і світ > Парламентська слідча комісія вимагає звільнити керівництво ТЦК на Житомирщині, де за дивних обставин загинув призовник

Парламентська слідча комісія вимагає звільнити керівництво ТЦК на Житомирщині, де за дивних обставин загинув призовник

  • 24 Червня, 2024
  • 272 Переглядів
  • 0

Члени тимчасової слідчої комісії Верховної Ради вимагатимуть від командування Збройних сил України змінити керівництво Звягельського Територіального центру комплектування та соціальної підтримки.

Про це в ефірі Радіо Свобода заявила Юлія Яцик – народна депутатка, членкиня ТСК.

Яцик зазначила, що рішення ухвалене за результатами засідання парламентської ТСК, яка зокрема розглядає інцидент, пов’язаний із смертю 32-річного Сергія Ковальчука з міста Баранівки на Житомирщині.

«Ми будемо вимагати від Головнокомандувача і командування Сухопутних військ зміни керівництва цього ТЦК тому, що цей керівник не впорався зі своїми посадовими обов’язками і не зміг організувати роботу свого колективу, своїх підлеглих в рамках закону», – зазначила народна депутатка.

За словами Яцик, під час засідання тимчасової слідчої комісії представник Звягельського районного ТЦК та СП заявив, що Сергій Ковальчук під час затримання у місті Баранівці був у стані алкогольного сп’яніння та нібито самостійно попросився залишитись у ТЦК. Втім комісія озвучила результати наркологічної експертизи, згідно з якими алкоголю у крові померлого не виявлено. Також у районному ТЦК та СП заявляли про нібито епілептичний напад. Яцик наголошує, що ані лікарі, ані родичі померлого не підтвердили наявність епілепсії.

«В свідоцтві про смерть зазначено, що причиною смерті стали множині черепно-мозкові травми голови зі зміщенням кісток черепа, і це стало причиною смерті. Ані про те, що колись цей загиблий хворів на епілепсію, що у нього колись раніше були такі випадки, – нічого про це нам невідомо. Родичі загиблого також стверджують, що такого діагнозу у нього ніколи не було. В тому числі підтвердження висновку лікаря про причину смерті немає навіть якихось інших ознак, які б могли свідчити про наявність у нього епілепсії, також не було. Тому ми це відкидаємо», – наголосила Яцик.

Вона додала, що командування Сухопутних військ ЗСУ призначило свою службову перевірку, крім того є кримінальна справа в Нацполіції за фактом настання смерті. В рамках цих справ було призначено комплексну судово-медичну експертизу для того, щоб встановити причину смерті чоловіка.

За словами Юлії Яцик, тимчасова слідча комісія не може втручатися у хід розслідування, втім ТСК триматимуть цю справу на контролі.

«У нас понад 3200 скарг вже розглянуто станом на сьогодні. Інцидент цей – не єдиний. Понад 56 заяв ми розглянули на минулому засіданні тимчасової слідчої комісії. Плануємо ще засідання окремі по окремих областях, і по окремих конкретних порушеннях, і в тому числі будемо викликати ВЛК з приводу надання висновків про придатність особи, коли в неї взагалі немає підстав для мобілізації», – резюмувала народна обраниця.

Смерть у Житомирському ТЦК: версія армійців і батька загиблого

Раніше стало відомо про смерть 32-річного місцевого жителя Сергія Ковальчука, жителя міста Баранівка Звягельського району Житомирської області. Це сталося після того, як 28 травня чоловіка доставили до Звягельського РТЦК та СП для проходження військово-лікарської комісії.

Військові стверджують, що ще до прибуття до ТЦК Ковальчук «декілька днів зловживав алкоголем і був з ознаками легких травмувань». Слідчо-оперативна група на місці події нібито кваліфікувала подію як «самокаліцтво», заявили в оприлюдненому 4 червня повідомленні Житомирського обласного ТЦК та СП.

Натомість батько покійного Микола Ковальчук сказав, що його син був убитий. Він вказав на заключення, за яким Сергій мав перелом кістки склепіння та черепа. Микола Ковальчук додав, що поліція відкрила провадження на звернення родини. Розслідування також підтвердив Офіс генерального прокурора.

Читайте також: Вранці понеділка росіяни вдарили “Іскандерами” по цивільній інфраструктурі Одеси, є постраждалі

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE